Lācis Bargais izvēlējies citu kambari

© f64

Līdz ar miegazāļu iedarbības beigām Ragaciema lāča konfiscēšanas un pārvešanas operācija uz jauno mājvietu Rīgas Zooloģiskajā dārzā ir sekmīgi noslēgusies.

Darbinieku ierādītais kambaris Bargo gan nav īsti apmierinājis. Viņš sagrābis pa zemi izklāto sienu kaudzē un pārnesis uz brīvo blakus istabu. Tur nu beidzot sajuties labi. Apstaigāja un iezīmēja savu teritoriju, neko nesalauza, apēda burkānus, ābolus un galu galā pēc visiem dižajiem pārdzīvojumiem nolicies pasnaust. Tas gan neesot vēl īstais ziemas miegs, un nemaz nav zināms, vai šoziem viņš tā pa īstam aizmigs. Tomēr, kā stāsta zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns, jaunais iemītnieks esot miegains un flegmatisks. Tāpēc arī grūti nolasīt viņa garastāvokli un to, vai dzīvnieks ilgojas pēc sava saimnieka.

Neatkarīgā jau vēstīja par šo šķiršanās bēdu stāstu. Boksa trenerim Aivaram Riteniekam banka parādu dēļ atņēma māju un arī zemi Ragaciemā, bet tur būrī jau gadiem mitinājās arī lācis Bargais. Pirms 21 gada ceļojošā cirka trupā piedzimušo lācēnu neviens nevēlējās pieņemt – valsts institūcijas nepalīdzēja. No nošaušanas viņu paglāba vien A. Ritenieks. Tā vēsturiski Bargais kļuva par vienīgo lāci, kas drīkst dzīvot mājās pie privātpersonas. Pēc nonākšanas finanšu grūtībās A. Ritenieks steidza būvēt jaunu voljēru savam biedram citā vietā – uz neieķīlātas zemes. Daļu nepieciešamās naudas viņam saziedoja, taču uzbūvēt nepaguva, un Dabas aizsardzības pārvalde pieņēma lēmumu lāci konfiscēt līdz brīdim, kad Ritenieks pats spēs nodrošināt dzīvniekam piemērotus dzīves apstākļus. Zoodārzā Bargais paliks, cik ilgi vien būs nepieciešams.

Publikai viņš gan pagaidām netiks rādīts. Kādu laiku karantīnā tiks novērots, ziemu droši vien gulēs, bet pastaigāties āra voljērā, visticamākais, dosies vien pavasarī. Zoodārzā mīt vēl daži lāči. Jau tagad sarunāties Bargais varēs ar leduslāci Romeo, bet tuvāka saostīšanās ar sugasbrāļiem varēs notikt tikai āra aplokā.

Kad notika Bargā iemidzināšanas un pārvietošanas operācija, A. Ritenieku palūdza aiziet projām. Bet tas nenozīmē, ka viņš savu lāci vairs nesatiks. M. Lielkalns apstiprina, ka juridiski lācis joprojām ir A. Ritenieka īpašums, bet zoodārzā izvietots pēc likuma kā konfiscēts dzīvnieks. Tomēr, ja saimnieks pie administrācijas nākšot ar labu, – tikšanās ar lāci esot sarunājama lieta.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.