Atņemtā lāča saimnieks Ritenieks: Man atliek vienīgi pakārties

© moviespictures.org

Vienīgais cilvēks, kurš Latvijas Republikā drīkst turēt mājās voljērā īstu lāci, ir Aivars Ritenieks. Tikai ar nosacījumu, ka mājas patiešām ir.

Pirms pāris nedēļām Riteniekam mājas atņēma banka, bet Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) vakar ieradās pakaļ lācim. Ziemas miegu Bargais pavadīs Rīgas zoodārzā, bet tālāk – tad jau redzēs...

Savulaik lācis zemessargam un boksa trenerim Riteniekam tika uzticēts ar Ministru kabineta lēmumu. Valsts neatrada citu iespēju aprūpēt Rīgas cirkā piedzimušo lācēnu. Viņi bija kopā līdz vakardienai. No rīta bankai Danske bank nu jau piederošajā īpašumā Ragaciemā policijas pavadībā ieradās veterinārārstu brigāde. Bargo iemidzināja un aizveda. Ritenieks ir sašutis par to, ka lāča pārvietošana nav atlikta uz pavasari, kad Bargais būtu izgulējies. «Viņš burtiski tikko bija iegājis ziemas miegā. Pirmo reizi tik agri, un tas ir apliecinājums, ka labi par viņu rūpējos. Bet viņiem jau tas bija vienalga. Mani palūdza aiziet projām un izzāģēja būrī caurumu.»

Dabas aizsardzības pārvalde skaidro, ka lāci vajadzējis pārvietot maksimāli operatīvi, jo trūkst vispusīgas informācijas par viņa veselības stāvokli – tātad labāk veikt pārbaudes un izdarīt secinājumus vēl pirms ziemas guļas.

Pēc pulksten diviem lācis jau Rīgā bija pamodies no narkozes un apdullušu galvu stāvēja pie jaunās mītnes durvīm. Domāja, vai doties iekšā. Savukārt viņa saimnieks kaut kur citur domāja, ko darīt tālāk savu ar dzīvi, un viņa pārdomas ir gana skaudras: «21 gada garumā esmu bijis atbildīgs par šo lāci. Tagad esmu iznīcināts. Man vairs nav par ko rūpēties. Man atliek vienīgi pakārties.» Par Bargo viņš vēl tomēr cīnīsies. «Notikušais ir reiderisks uzbrukums manam īpašumam. Lācis ir mans, un es tik vienkārši viņu neatdošu.» Nav šaubu, ka šī apņemšanās ir dzelžaina, jo Riteniekam raksturs ir kā lācim, un pārliecināties par to var, noskatoties dokumentālo filmu Padoties aizliegts.

DAP Ritenieka īpašumtiesības gan neapstrīd. Ja lācim būs kur dzīvot labos apstākļos, viņš varēs atgriezties pie saimnieka. Preses paziņojumā pārvalde arī novērtē Ritenieka līdzšinējās rūpes par lāci: «Veiksmīgas apstākļu sakritības dēļ viņš nokļuva žēlsirdīga cilvēka aprūpē, kurš visus šos gadus mēģināja Bargajam nodrošināt atbilstošus uzturēšanas apstākļus. Diemžēl dzīve ir veikusi savas korekcijas, un pašlaik lācis Bargais atrodas apstākļos, kas viņam nav atbilstoši un droši.»

Iespēja izmitināt Bargo Rīgas zoodārzā radusies, jo pērn viena lācene esot nomirusi. Atbrīvojusies telpa. Te Bargajam būs labi.

Svarīgākais