RECENZIJA: "Pink Floyd", "The Endless River"

© publicitātes

Ieraudzīt mūzikas ierakstu veikalu plauktos jaunu „Pink Floyd” albumu un pēc tuvākas apskates konstatēt, ka tā nav dziesmu izlase, bet ripulis ar vēl nedzirdētām kompozīcijām – tas ir no acīmredzamā-neticamā sērijas. „The Endless River” tiešām ir jauns studijas albums, pirmais 20 (!) gadu laikā – tā priekštecis „The Division Bell” tika izdots 1994. gadā.

Albumā ir iekļautas 18 kompozīcijas, kuras tapušas jau pirms divdesmit gadiem - kopējais audioieraksta garums bija 20 stundas, no tā tika atlasītas labākās dziesmas, kas līdz šim nav izdotas. „Pink Floyd” jauno ierakstu veltījuši taustiņniekam Ričardam Raitam, kurš ir lielas daļas šo skaņdarbu autors, taču 2008. gadā viņš nomira. „Tā ir pēdējā iespēja dzirdēt viņu spēlējam kopā ar mums,” norādījis ģitārists un dziedātājs Deivids Gilmors. Viņš arī apstiprinājis, ka šis albums noslēgs grupas darbību „uz liriskas nots”, jo tas pilnīgi noteikti ir pēdējais grupas darbībā – 68 gadus vecais Gilmors intervijā raidorganizācijai BBC atzinis, ka mūziķi kļūst arvien vecāki un viņiem vairs nav jaunu dziesmu. „Tas būs mūsu pēdējais albums. Esmu diezgan pārliecināts, ka citu ierakstu vairs nebūs.” Jāpiebilst, ka albumā ir instrumentālās kompozīcijas un viena dziesma – „Louder Than Words”, kurā apcerētas „Pink Floyd” dalībnieku savstarpējās attiecības, tostarp konflikti ar basģitāristu Rodžeru Votersu, kurš pameta grupu 1985. gadā. „Lai arī cik ļoti man to gribētos, tas vienkārši nevarētu notikt,» Gilmors atbildējis uz jautājumu netic, vai vēl kādreiz varētu ierakstīt mūziku kopā ar Votersu. „Kaut dažbrīd man šķiet, ka viņa brīnišķīgās muzikālās spējas veido diezgan labu kombināciju ar manējām.” Ir diezgan skaidrs, ka tas tiešām nekad nevarētu notikt: pietiek palasīt kaut vai Votersa atsauksmes sociālajos tīklos, kur viņš vai spēris zemi gaisā, ja kāds atļāvies viņam kaut ko pavaicāt par jauno „Pink Floyd” disku...

PAR. „Pink Floyd” albums – tas vienmēr ir interesanti. No instrumentālā viedokļa, protams, Deivids Gilmors rāda klasi, tomēr šoreiz kaut kā īpaši prātā aizķeras bundzinieka Nika Meisona sniegums. Ja šis tiešām ir „Pink Floyd” pēdējais albums, tad atliek vien skumji nopūsties un noteikt – tā aiziet pasaules godība...

PRET. Ak, kungs, nu gan „pārgudrojušies”... „The Endless River” ir pat grūti uztvert kā noskaņu albumu, ja nu vienīgi tas domāts pašu noskaņas radīšanai pašiem mūziķiem. Smalki, elitāri skaņdarbi, tomēr diez vai tie radīs milzu sajūsmu pat uzticīgākajiem „Pink Floyd” faniem. Lai gan – izņemot Ameriku un Austrāliju, teju visu pārējo valstu topos šis darbs ir vai bija pirmajā pozīcijā.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais