Valsts Dāvja ārstēšanai dos tikai trešdaļu; pārējo saziedo sabiedrība

© F64

Dāvja ārstēšanai ļaudis saziedo lielāko daļu naudas, savukārt ministri vienojas, un šodien valdība lemj par vēl nepieciešamo līdzekļu – ap 100 000 eiro – piešķiršanu no valsts akciju sabiedrības Latvijas valsts meži dividendēm. Stāsts par deviņus gadus veco Dāvi un viņa dzīvības glābšanu beidzot ir piespiedis valdību meklēt risinājumu kritiskām situācijām bērnu ārstēšanas jomā.

Pirmdien pie viena galda sēdās finanšu ministrs Jānis Reirs, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, fonda Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta un Bērnu slimnīcas fonda valdītāja Liene Dambiņa, līdz vienojās, ka 100 000 eiro Dāvja ārstēšanai tiks novirzīti no Latvijas valsts mežu peļņas caur organizāciju Ziedot.lv. Pārskats par Latvijas valsts mežu ziedojumiem liecina, ka šogad sociālajā jomā valsts uzņēmums ziedojis turpat 600 000 eiro dažādiem projektiem. Tāpat uzņēmums aktīvi ziedo līdzekļus arī sporta, izglītības un kultūras projektiem un notikumiem, piemēram, 2013. gadā sporta jomai uzņēmums ziedoja 1,4 miljonus latu. Zemkopības ministrija gatavo ziņojumu par Latvijas valsts mežu ziedojuma novirzīšanu Ziedot.lv, kas šodien tiks izskatīts valdības sēdē, un, kā prognozē abi ministri, jau piektdien valdības labvēlīga lēmuma rezultātā nauda tiks pārskaitīta Dāvja ārstēšanas apmaksai. Sabiedrības atbalsts līdz šim bijis fantastisks, jo dažu dienu laikā saziedoti 247 000 eiro, tāpēc valdība pārskaitīs atlikušos trūkstošos simtus eiro.

Bērnu slimnīcas fonds informāciju un aicinājumu ziedot Dāvja ārstēšanai izplatīja piektdien, kad Dāvja ģimene bija saņēmusi atteikumu segt ārstēšanās izdevumus – 338 000 eiro ASV klīnikā Filadelfijā, jo šādu palīdzību, turklāt ārpus Eiropas Savienības, neparedz apmaksāt neviens likums, ne normatīvais akts. Sabiedrība jautā, kāpēc palīdzība zēnam jāsniedz tieši ASV? Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs Aigars Pētersons Neatkarīgajai stāsta, ka Latvijā bērni ar limfas uzkrāšanos vēdera dobumā ir viens reizi divos gados un līdz šim visos gadījumos mazajiem pacientiem palīdzēts ar standarta slimības ārstēšanas algoritmu, proti, medikamentiem, speciālu pārtiku un sarežģītu operāciju. Taču Dāvim nekas no tā nepalīdz, limfas šķidrums turpina uzkrāties, un pašlaik slimnīcā viņš ir pieslēgts vadiem, lai novadītu šo lieko šķidrumu. Dāvis dienā zaudē litru šī šķidruma, kopā ar to imūnvielas. «Mēs konsultējāmies visur Eiropā – Zviedrijā, Vācijā, Somijā, Francijā, kur, izpētot visus izmeklējumus, ieteica vērsties pie speciālistiem Amerikā, uzskatot, ka Dāvja gadījums ir izņēmums un ļoti sarežģīts,» uzsver A. Pētersons. Filadelfijā ir tā sauktais ekselences centrs, kas specializējas šādu pacientu ārstēšanā ar īpašu metodi – centrālās limfātiskās sistēmas embolizāciju. Arī citas valstis savus pacientus nosūta uz ASV, piemēram, pašlaik tur ārstējas bērni no Beļģijas un Vācijas. Pēc A. Pētersona teiktā, Dāvim ASV būs jāārstējas mēnesis vai sešas nedēļas.

Latvijā

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” vienojas ar Ceļu būvniecības sabiedrību "Igate" par nepilnību novēršanu Latvijas – Krievijas robežas žoga un infrastruktūras izbūvē spēkā esošā līguma ar Valsts robežsardzi (VRS) ietvaros bez papildu finansējuma. Šonedēļ tiek uzsākti darbi iepriekš izbūvēto četru iekaramo (trošu) tiltu nepilnību novēršanā, ko plānots pabeigt līdz gada beigām. Savukārt līdz 2025. gada 31. oktobrim notiks iepriekš izbūvētā 99 km robežas žoga un 230 km infrastruktūras (patruļtaku, koka laipu u.c.) konstatēto defektu novēršana.