Kamēr valdība domā, Dāvim jāpalīdz

© F64

Dāvja ģimene un Bērnu slimnīcas fonds saka sirsnīgu paldies visiem cilvēkiem – gan ziedotājiem, gan medijiem –, kuri atsaucās un sniedza Dāvim tik ļoti svarīgo palīdzību.

Lai gan mutiski veselības ministrs Guntis Belēvičs pateicis, ka deviņus gadus vecajam Dāvim dzīvības glābšanai varētu atrast risinājumu, pagaidām oficiāli tas nav noticis.

Cilvēki pāris dienu laikā Dāvja glābšanai saziedojuši trešo daļu no operācijas izmaksām – vairāk nekā 118 tūkstošus eiro. Valsts apmaksātu operāciju Amerikas Savienotajās Valstīs, kas ir vienīgā iespēja puisēnu glābt, ģimenei atteica. Bērniem tiek apmaksātas tikai operācijas Eiropas Savienības valstīs, ne pie Latvijas sabiedrotajiem ASV. «Kamēr nav skaidras atbildes no valsts puses, ka šī nauda būs, mums jādara viss, lai Dāvim palīdzētu, jo viņa dzīvībai ir svarīga katra diena,» Neatkarīgajai svētdienas pēcpusdienā saka Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Dāvim Danielam Janušam ir deviņi gadi, un viņš, tāpat kā citi puikas šajā vecumā, līdz šāgada maijam baudīja bezrūpīgu bērnību. Kā stāsta zēna māmiņa, kādu dienu Dāvis sūdzējies par nespēku un apgrūtinātu elpošanu, tāpēc aizgājuši pie ģimenes ārsta uz konsultāciju, kas nolēma nekavējoties zēnu nogādāt slimnīcā, jo ārsts un ģimene bija pamanījuši neskaidru vēdera dobuma apjoma palielināšanos. Līdz pat šai dienai zēns atrodas Bērnu slimnīcas Ķirurģijas nodaļā. Dāvim konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kā rezultātā veidojas neatgriezeniski vielmaiņas traucējumi un iestājas imūndeficīta sindroms.

Bērnu slimnīcas ārsti ir veikuši vairākas ārstnieciskas darbības, tajā skaitā ķirurģisku limfas atteces traucējumu korekcijas mēģinājumu, bet tas nav sniedzis cerēto rezultātu. Ņemot vērā to, ka Latvijā limfogrāfija netiek veikta, Bērnu slimnīcas terapeitiskās iespējas ir izsmeltas un ir nepieciešama ārvalstu palīdzība. Nesniedzot steidzamu palīdzību, slimības iznākums vairākumā gadījumu ir letāls, norāda Bērnu slimnīcas ārsti.

Ārstējošais ārsts ir konsultējies ar kolēģiem ārzemju bērnu ķirurģijas klīnikās, kuri atzīst, ka slimība ir ļoti sarežģīta, pašlaik savu piekrišanu pacientu uzņemt ir sniegusi tikai Filadelfijas Bērnu slimnīca Amerikā. Ar šo klīniku jau pēc iepriekšējām Eiropas kolēģu rekomendācijām Bērnu slimnīca bija sazinājusies un saņēmusi apstiprinājumu, ka pacients tiks uzņemts. Filadelfijas Bērnu klīnika norāda, ka pēdējo četru gadu laikā viņiem šādi gadījumi ir bijuši vairāki un visi tikuši veiksmīgi ārstēti. Apzinoties augstās ārstniecības izmaksas – ap 300 000 eiro –, par kurām Filadelfijas Bērnu klīnika bija informējusi Bērnu slimnīcu, tika meklētas alternatīvas, taču nesekmīgi. Ņemot vērā, ka pacienta stāvoklis ir vērtējams kā kritisks, pacientam vienīgā un vislabākā iespēja ir pēc iespējas ātrāk doties uz Filadelfiju, lai saņemtu dzīvībai nepieciešamo medicīnisko palīdzību.

«Dāvis ir viens no vairākiem pacientiem gadā, kuriem nepieciešama medicīniska palīdzība, kādu var saņemt tikai ārpus Latvijas,» stāsta L. Dambiņa. Visbiežāk Bērnu slimnīcas ārstiem izdodas atrast iespēju pacientu nosūtīt uz kādu no klīnikām Eiropā, tāpēc pārējās izmaksas – ceļa izdevumi bērnam, vecākam, donoram un smagākos gadījumos arī ārstam, kurš pavada pacientu ceļā uz klīniku; vecāka uzturēšanās izdevumi klīnikā; atkārtotas konsultācijas pie ārvalstu ārstējošā ārsta un dažos gadījumos arī analīžu apmaksa – tiek nodrošinātas no Bērnu slimnīcas fonda puses. Šis ir pirmais pacients, kuram ir nepieciešams doties ārpus Eiropas Savienības un kura medicīnisko manipulāciju izmaksas ir tik augstas, ka tās operatīvi nevar tikt segtas no ziedotāju līdzekļiem, tāpēc šis būtu vērtējams kā izņēmuma gadījums. Bērnu slimnīcas fonds šajā gadījumā ir gatavs segt visus izdevumus, kas nav saistīti ar medicīniskām manipulācijām.

Ģimene vērsās Nacionālajā veselības dienestā, taču pagājušajā nedēļā saņēma atteikumu sniegt finansiālu atbalstu. «Diemžēl Bērnu slimnīcas fonda rīcībā nav līdzekļu, lai segtu izdevumus par mazā pacienta ārstniecību, tāpēc aicinām sabiedrību ziedot Dāvja ārstniecībai Filadelfijā, kas ir viņa vienīgā iespēja,» saka L. Dambiņa. Vienlaikus fonds aicināja valsts atbildīgās amatpersonas rast risinājumu sistēmas ietvaros, lai turpmāk šādās situācijās būtu skaidrs finansējuma modelis, kā bērns saņem dzīvībai svarīgu medicīnisku palīdzību neatkarīgi no valsts, kurā to var nodrošināt.

Sabiedrības atsaucība Dāvja atbalstam ir ievērojama – pāris dienu laikā cilvēki saziedojuši 118 000 eiro –, taču ar šo summu vēl nepietiek operācijas apmaksai ASV. L. Dambiņa stāsta, ka viņai notikusi telefona saruna ar veselības ministru īsi pirms informācijas izplatīšanas masu medijos, kurā ministrs pateicis, ka valsts atbalsta Dāvim nebūs, jo nav izstrādāta sistēma un noregulējums, uz kā pamata šo atbalstu var sniegt. «Saprotot, ka risinājuma nebūs, mēs aktīvi sākām organizēt palīdzību un informēt sabiedrību par Dāvja situāciju,» saka L. Dambiņa. Piektdien veselības ministrs tomēr konsultējās ar kolēģiem Ministru kabinetā un nolēma meklēt ārkārtas situācijas risinājumu, pieļaujot, ka nepieciešamais finansējums varētu nākt no Latvijas Valsts mežu līdzekļiem, kas paredzēti labdarībai. Finanšu ministrs apstiprina šādu iespēju, taču informē, ka nevar apsolīt, cik un vai vispār izdosies līdzekļus dabūt.

«Pēc valdības pārstāvju piektdienas komentāra par to, ka valsts ir atradusi risinājumu un iespēju sniegt finansiālu atbalstu Dāvja ārstēšanai, ziedotāju atsaucība būtiski mazinājās, cilvēki pat zvanīja un mūs apsveica par labi paveikto darbu un mērķa sasniegšanu tik ātrā laikā, taču konkrēts finansējums vēl nav noteikts un nav arī garantiju, ka iecerētais plāns par naudu Latvijas valsts mežiem izdosies,» situāciju komentē L. Dambiņa. Pašlaik vienīgā reālā iespēja ir cilvēku ziedojumi. Vienlaikus fonds cer, ka valstsvīru solījumi piepildīsies, citādi šie paziņojumi būs novilcinājuši Dāvja ļoti dārgo laiku.

***

Dāvim var palīdzēt

Ziedot.lv mājaslapā tiešsaistē

Ar bankas pārskaitījumu:

• Swedbank HABALV22 

Konta Nr. LV95HABA0551006150241

• SEB banka UNLALV2X

Konta Nr. LV86UNLA0050014286045

• Nordea NDEALV2X

Konta Nr. LV19NDEA0000082343510

• Citadele PARXLV22

Konta Nr. LV64PARX0012713470002

• Norvik banka

LATBLV22 Konta Nr. LV42LATB0002010114928

• DNB banka

RIKOLV2X Konta Nr. LV53RIKO0002013321645

• Latvijas pasts LV05LPNS0001003230983

Ziedot iespējams arī, zvanot uz labdarības tālruni 90006681

Avots: ziedot.lv

Latvijā

Valdība 8. oktobrī atbalstīja Labklājības ministrijas sagatavotos grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim pensiju iemaksu likmes viena procentpunkta pārnesi no pensiju 2. līmeņa uz valsts nefondēto pensiju shēmu jeb pensiju 1. līmeni. Ministrija anotācijā skaidro, ka tas ļaus īstenot darbaspēka nodokļu samazinājumu un, iespējams, sekmēs nākotnes vecuma pensiju apmēru kopumā.

Svarīgākais