Pabeigti vairāki nozīmīgi projekti

© publicitātes foto

Liepāja asociējas ar mūziku, mākslu un īpašu auru, ko tai piešķir gan sakārtotība ielās, skvēros un parkos, gan interesantie mazo arhitektūras formu risinājumi. Šogad ekspluatācijā ir nodoti divi pilsētai nozīmīgi projekti – pēc rekonstrukcijas nupat atklāts Vecās ostmalas promenādes posms, un praktiski pabeigta pilsētas apgaismojuma rekonstrukcijas programma.

 

Promenāde ir atdzimusi

Pēdējo reizi Vecās ostmalas promenāde, kas ir viena no aktīvākajām un tūristu apmeklētākajām vietām Liepājā, pārmaiņas piedzīvoja divtūkstošo gadu sākumā. Liepājas Komunālās pārvaldes valdes loceklis Jānis Neimanis skaidro, ka laika gaitā ir mainījusies atsevišķu promenādes vietu praktiskā izmantošana un radušās jaunas idejas novecojušo un laika zoba ietekmē bojāto konstrukciju un elementu, piemēram, soliņu, dēļu klājuma, norobežojumu, rekonstrukcijai.

Šovasar notikušās Vecās ostmalas gājēju tiltiņa rekonstrukcijas laikā promenādes posma dēļu klājums gar pašu kanāla krastmalu ir nomainīts pret kalta akmens bruģi. Te uzstādīti jauni soliņi un demontēta strūklaka, kas vēja apstākļos radīja problēmas jahtu ostas klientiem. Vienlaikus izveidots jauns teritorijas apgaismojuma risinājums, kas sasaucas ar netālu esošo apgaismojuma iekārtu dizainu Kuģinieku ielas galā.

Jaunums un arī ekskluzīvs dizaina elements, kas piesaistīs daudzu apmeklētāju interesi, ir astoņus metrus garais un aptuveni divus metrus platais metālā atlietais Liepājas tirdzniecības kanāla makets, kas tagad novietots uz masīva betona podesta. Uz pamatnes ir informācija par Liepājas ostas vēsturi un informējošs teksts arī Braila rakstā. Maketa autors – metālmākslinieks Reinis Kuncītis. Vienlaikus tas kalpo kā drošības barjera, jo noslēdz atjaunotā promenādes tiltiņa kompozīciju. Arī pats tiltiņš šovasar piedzīvojis pārmaiņas – dabisko dēļu klājums nomainīts pret plastikāta dēlīšiem, kas būs ilgmūžīgāki un vieglāk uzturami ekspluatācijas laikā. Komunālā pārvalde ir šī rekonstrukcijas projekta pasūtītājs un būzvuzraugs.

Ielu apgaismojumu kontrolēs datorsistēma

Liepājas ielu apgaismojuma rekonstrukcijas projekts, kura ietvaros ir nomainīti ap 90 procentiem no esošās apgaismojuma sistēmas un izveidoti jauni gaismas avoti, ir tuvu noslēgumam.

J. Neimanis skaidro: «Būvdarbi objektos ir pabeigti. Tagad apgaismojuma vadības sistēma nodrošina iekārtu darbības ekonomisko efektivitāti. Sistēma ir sarežģīta, taču tā paver daudz iespēju – varam sekot līdzi un regulēt praktiski katru gaismas avotu atsevišķi. Apgaismojuma vadības sistēma operatīvi informē par izmaiņām iekārtu darbībā. Mums, piemēram, ir iespēja izsekot jebkuras laternas un spuldzes garantētajam darbības laikam. Varam regulēt iekārtu jaudu atkarībā no satiksmes intensitātes un dabiskās gaismas apjoma konkrētajā brīdī un vietā. Vēl vairāk – programmatūra dod iespēju prognozēt nepieciešamos naudas līdzekļus ielu apgaismojumam nākotnē. Un šīs ir tikai dažas no sistēmas daudzajām priekšrocībām. Vislielākie ieguvēji būs liepājnieki. Ietaupītos līdzekļus varēsim izlietot pilsētas apgaismojuma tālākai attīstībai.»

Asfaltē grantētās ielas

Liepājā ir izstrādāta četru gadu programma grants seguma ielu stāvokļa uzlabošanai. Programma paredz seguma atjaunošanu un profilēšanu labākai ūdens notecei, kā arī grants seguma virskārtas apstrādi ar speciālu līdzekli, lai panāktu, ka sausā laikā putekļu ir daudz mazāk.

J. Neimanis gan atgādina, ka labāks risinājums ielu stāvokļa uzlabošanā tomēr ir brauktuvju asfaltēšana un ietvju izbūve vai rekonstrukcija atbilstoši finanšu līdzekļu pieejamībai. Šogad asfalta segums ieklāts vismaz 11 ielu posmos jeb 2,7 kilometru garumā – vairāk nekā bija plānots. Šogad veikta arī plaša gājēju ietvju seguma renovācija tajos ielu posmos, kur tas bijis visvairāk nepieciešams. Kopumā 2014. gadā Komunālā pārvalde atjaunojusi ietves aptuveni četru kilometru garumā, tas ir, darbi veikti 22 ielu posmos.

Šiem darbiem tika novirzīti pagājušajā ziemā pilsētas ielu ziemas uzturēšanai paredzētie līdzekļi, ko izdevās ietaupīt labvēlīgo laika apstākļu dēļ. Izmantoti arī pieejamie ES fondu līdzekļi un papildus no pašvaldības budžeta atvēlētie līdzekļi.