RECENZIJA: "Carnival Youth” uzstāda rekordu izaugsmes tempos

© publicitātes

Grūti atcerēties, vai vēl kādai grupai latvju zemē ir bijusi tik strauja un iespaidīga izaugsme kā „Carnival Youth”: vēl pirms pāris gadiem viņi bija tikai vieni no kārtējiem jaunajiem un daudzsološajiem, bet nu jau uzdienējuši līdz lielkoncertam.

Atliek vien salīdzināt 2013. un 2014. gadu, lai saprastu, cik ātri virzās uz priekšu „Carnival Youth”. Tā, piemēram, pērn grupa uzstājās festivālā „Laba daba”, turklāt nevis uz centrālās skatuves, bet tā sauktajā šķūnī. Šogad – uz otrās lielākās skatuves festivālā „Positivus”, tāpat viņu kontā uzstāšanās dažādos pasākumos ārzemēs, piemēram, „Reeperbahn Festival” Hamburgā. Vīnes festivālā „Waves Vienna”, Bratislavas festivālā „Waves Bratislava”, Budapeštas slavenajā „Sziget”, Tamperes festivālā „Lost In Music”, arī Londonā un sešu koncertu sērijā pa Vāciju. Taču kā centrālākais laikam gan jāmin festivāls „Open’er” Polijā, kur „hedlaineru” lomā bija tādas pasaules mūzikas zvaigznes kā „Pearl Jam”, „Faith No More” un Džeks Vaits.

Ejam tālāk: pērn „Carnival Youth” bija grupas „Instrumenti” iesildītāju lomā tās lielkoncertā „Palladium” zālē, bet šogad viņi jau paši tur būs „hedlaineri”. Šis koncerts notiks jau sestdien, 22. novembrī. Koncerts „Palladium” būs pirmais jauno mūziķu dzīvē, kurā gan scenogrāfija, gan gaismas būs veidotas īpaši „Carnival Youth” mūzikai. „Tas ir mazliet neticami, un tajā pašā laikā ļoti aizraujoši!” atzīst mūziķi. Šis koncerts notiks „Carnival Youth” pirmās Latvijas koncerttūres ietvaros, tai dots viņu debijas albuma „No Clouds Allowed” nosaukums. Pirmajam koncertam sekos pasākumi Liepājas „Fontaine Palace” (28. novembrī), Jelgavas „kreklos” (29. novembrī), Valmieras „Multiklubā” (5. decembrī) un Cēsu „Fonoklubā” (6. decembrī). Skatuves scenogrāfiju veido Maija Jansone, gaismu režija uzticēta Aināram Pastaram un Armandam Kurganam no „NA Stage & Light”, bet skaņas režisors būs albuma „No Clouds Allowed” producents Gatis Zaķis.

„Carnival Youth” ir četri 19–20 gadu jauni puiši: Edgars (balss, ģitāra) un Emīls (bungas, balss) Kauperi, Aleksis Luriņš (basģitāra) un Roberts Vanags (balss, taustiņinstrumenti). Par grupas dzimšanas dienu dēvēts 2012. gada 20. aprīlis, taču pirms tam spēlēts arī ar nosaukumu „Žirafes”, bet viens koncerts – kā „Beretes”. Droši vien ilgi, bet varbūt pat vienmēr, rakstot par „Carnival Youth”, tiks pieminēts, ka dvīņubrāļi Edgars un Emīls ir latvju supergrupas „Prāta vētra” vokālista Renāra Kaupera dēli. Starp citu, no dvīņiem vecākais ir ģitārists Edgars – akurāt par minūti... Skolā Kauperiem bijušas līdzīgas frizūras un līdzīgi apģērbi, tāpēc skolotājas viņus bieži jaukušas, kas, pavērojot abus tagad, šķiet diezgan neticami. Taču vēl neticamāk ir tas, ka pašlaik biežāk tiekot jaukti abi pārējie – Roberts un Aleksis, kas nu nepavisam nav līdzīgi!

Protams, ka ar „vecākajiem brāļiem” (pašu jauniešu apzīmējums) no „Prāta vētras” jauno grupu saista cieša sadarbība, piemēram, albuma darināšanai „prātnieki” bija atvēlējuši savas mēģinājumu telpas, kur esot bijusi ļoti mierīga un radoša gaisotne. Otra saistība – „Carnival Youth” lietu virzību uzņēmies „Prāta vētras” menedžments, kas jau vien ir nopietns trumpis. Interesanti, ka pat albuma prezentācija risinājās klubā „Piens”, ko šādiem pasākumiem parasti izmanto arī „prātnieki”. Tikai neiedomājieties, ka Renārs vai kāds cits no „PV” jauniešu vietā sacer mūziku vai vārdus – savulaik Renārs šo rindu autoram apliecināja, ka savu dvīņu muzikālajās lietās neiejaucas, lai gan citkārt varbūt to pat gribētos.

Pašlaik „Carnival Youth” nudien izskatās cerīgākie no pašmāju jaunajām grupām, ja vien mūziķi, kļūstot gados vecākiem, nemainīs savu svaigo un jauneklīgo skatījumu uz mūziku. To pat grūti noraksturot – kaut kas no britu mūzikas, kaut kas no 70. gadiem. Jau jūnijā izdotais EP “Never Have Enough” ar tādiem singliem kā “Never Have Enough”, “Brown Eyes And All The Rest”, “Octopus” un “Words Like Birds” demonstrēja, ka šie puiši dienās būs lietaskoks, un šo pārliecību tikai stiprināja pilnais albums. Jādomā, ka arī koncerti neliks vilties.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais