Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā svin Republikas proklamēšanas 96.gadadienu

© F64

Šodien visā Latvijā notiks dažādi svinīgi pasākumi par godu Latvijas Republikas 96.dzimšanas dienai.

Plkst.9 notiks Ekumēniskais dievkalpojums Rīgas Domā, kurā piedalīsies Valsts prezidents, premjerministre, Saeimas Prezidija locekļi un deputāti pēc tam amatpersonas noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. 

Bet plkst.12 notiks Saeimas svinīgā sēde, kurā uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (V-TB/LNNK), un tajā piedalīsies arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru kabineta locekļi un bijušie Augstākās padomes deputāti, kā arī diplomātiskā korpusa pārstāvji.

11.novembra krastmalā Valsts vadītāji noskatīsies Nacionālo bruņoto spēku vienību militāro parādi, kas sāksies plkst.13.

Par godu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai šodien Rīgā un visos Latvijas novados notiks svētku koncerti, kurus rīko Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar VSIA "Latvijas koncerti".

Koncerti notiks Cēsīs, Kuldīgā, Krāslavā, Aucē un Rīgā.

Pēc Valsts prezidenta ierosinājuma - izcelt Latvijas jaunos talantus - koncertos uzstāsies Ineses Galantes fonda rīkotā konkursa dalībnieki. 

Valsts svētku koncertā šovakar plkst.17.30 Latvijas Nacionālajā teātrī paši jaunākie solomākslinieki būs Ineses Galantes fonda konkursa laureāti un protežē - vijolnieks Daniils Bulajevs, sitaminstrumentālists Jānis Bombizo-Fedotovs un Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas saksofonu kvartets. 

Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" koncertā saspēlēsies ar Kārļa Vanaga vadīto Latvijas Radio bigbendu diriģenta Normunda Šnē vadībā. Dziedātājas Kristīnes Prauliņas balss koncertā skanēs Raimonda Paula sendziesmās "Lūgums" un "Baltijas jūra", savukārt Intaru Busuli varēs dzirdēt latviešu klasiskās solodziesmas žanrā. 

Kuldīgas kultūras centrā uzstāsies Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā. Solisti koncertā būs saksofonists Oskars Petrauskis un pianists Raimonds Petrauskis. 

Cēsīs, Vidzemes koncertzālē, Valsts akadēmiskā kora "Latvija" un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā skanēs Imanta Kalniņa un Imanta Ziedoņa sengadu oratorija "Dzejnieks un nāra". Pie diriģenta pults būs Viesturs Gailis. Dzejnieka un Nāras lomās iejutīsies Jolanta Strikaite un Daumants Kalniņš.

Krāslavas kultūras namā viesosies vokālā grupa "Framest" ar skaistākajiem džeza mūzikas šedevriem un populārām Paula dziesmu melodijām. 

Auces novada Kultūras centrā Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā klausītājus priecēs ar muzikālu uzvedumu "Ziedonis un Vācietis", kurā skanēs Ziedoņa dzeja Kalniņa mūzikā un Ojāra Vācieša dzeja Artura Maskata mūzikā. Pie klavierēm būs Dace Kļava un Aldis Liepiņš. Koncertā piedalīsies arī kontrabasists Mareks Auziņš un akordeonists Artūrs Noviks.

Rīgas koncerts, kas notiks Latvijas Nacionālajā teātrī, tiks translēts LTV1 un Latvijas Radio "Klasika" plkst.17.30. Translācijas laikā notiks tiešraide no novadu koncertu norises vietām un Valsts prezidenta uzrunas pārraidīšana.