Vīķe-Freiberga: Domāju, ka Krievijas "sarakstā" vairs nav Baltijas valstu

© cahierseuropeens.eu

Domājams, ka Krievija vairs neplāno nopietni apdraudēt Baltijas valstu teritoriālo integritāti, intervijā žurnālam "Sestdiena" pauž bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente salīdzina, ka, iestājoties NATO, Latvija ir izlīdusi kā kamielis caur adatas aci, jo viņas prezidentūras laikā bijušas vairākas situācijas, kad valsts saņēmusi brīdinājumus, ka, turpinot tādā veidā, pievienoties NATO nebūs viegli.

Pēc Vīķes-Freibergas domām, ja savulaik Latvijai nebūtu izdevies pārvarēt visas grūtības, lai iestātos NATO, tad šobrīd tā būtu viegli ievainojama. "Būsim godīgi - mēs būtu nākamie. Bija Gruzija, tad Ukraina, iespējams, rindas kārtībā ir Moldova. Tomēr domāju, ka Baltijas valstu vairs nav šajā sarakstā."

"Protams, tas nenozīmē, ka pret mums netiks vērsts spiediens. Manuprāt, šeit var izšķirties - būt vai nebūt NATO. Ticu, ka mūsu sabiedrotie apzinās NATO nozīmi, tādēļ būs gatavi stiprināt aliansi," intervijā "Sestdienai" klāsta Vīķe-Freiberga.

Savukārt telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" eksprezidente šorīt izteicās, ka "mēs esam tik lielā drošībā, kādā Latvija nekad nav bijusi". Viņa norādīja, ka nezinām, ko var sagaidīt no Krievijas, bet zinām, ko varam sagaidīt no saviem sabiedrotajiem.

Meklējot izskaidrojumu, kādēļ Krievija tik strauji mainīja savu uzvedību Ukrainas virzienā, Vīķe-Freiberga "Sestdienai" min, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins izvērtēja starptautisko situāciju un secināja, ka ASV un Eiropas Savienības pozīcijas ir vājinātas, tādēļ būtu īstais brīdis spert dramatiskus soļus.

"Domāju, ka viņš ir pārrēķinājies. Krievijas kārtis nemaz nav tik stipras, jo jāņem vērā dažādi faktori, piemēram, naftas un gāzes cenas, kas ir grūti prognozējamas. Pašlaik cīņa faktiski notiek divās frontēs - Ukrainā tā diemžēl ir reāla karadarbība ar cilvēku asinīm un zaudētām dzīvībām, bet otra cīņa risinās ekonomiskās ietekmes sfērā," "Sestdienai" pauž Vīķe-Freiberga.

Telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes", atbildot uz jautājumu, vai Ukrainas krīzes kontekstā Rietumu sankcijas pret Krieviju ir pietiekami stingras, Vīķe-Freiberga šorīt atzina, ka agrāk viņa tā nedomāja, bet nu eksprezidenti ir nomierinājis fakts, ka Rietumi vismaz savā retorikā ir kļuvuši stingri un vairs nevēlas izpatikt plašajam austrumu kaimiņam.

Kā ziņots, šā gada marta sākumā, kad Krievijas parlamenta augšpalāta tikko bija apstiprinājusi Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainā, Vīķe-Freiberga Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" pauda viedokli, ka pārējo pasaules valstu reakcija uz notikumiem Ukrainā ir gļēva.

Latvijā

Ar jaunu dziesmu “Domas negulēs” un tās videoklipu klajā nākusi Diona. “Dziesma ir dvēselisks stāsts par sirdssāpēm, pārdzīvotām emocijām un skumjām, kas neatstāj pat nakts klusumā. “Domas negulēs” sapratīs ikviens, kurš reiz ir cīnījies ar šķiršanās sāpēm un mēģinājis rast mieru nemierīgās domās,” vēsta dziedātājas komanda.