RECENZIJA: „Mastodon”, "Once More ‘Round The Sun”

© publicitātes

”Mastodon” ir jaunās paaudzes izcilākā „metāla” grupa,” tā šo amerikāņu formāciju pieteicis prestižais mūzikas žurnāls „Rolling Stone”. Par to, protams, var pastrīdēties – progresīvās metālmūzikas kategorijā augsti kotējas arī „Tool”, „Lamb Of God” un vēl dažas blices -, taču tā tiešām ir viena no labākajām, par ko 2012. gadā varēja pārliecināties arī latvju klausītāji viņu šovā koncertzālē „Palladium”.

Atlantiešu kontā šis ir sestais studijas albums (grupas darbības sākums datējams ar 2000. gadu), no topu viedokļa labākais (Amerikā – 6. vieta), no spēcīguma – viedokļi dalās. Līdz šim relatīvi nemanīts palicis vien „mastodonu” debijas albums „Remission” (lai gan tam arī ir daudz fanu), bet tā pēcteči „Leviathan”, „Blood Mountain”, „Crack The Skye” un „The Hunter” vienmēr sacēluši sajūsmas vētru un diskusiju jūru mūzikas kritiķu un arī klausītāju rindās. Tāpat ir ar „Once More ‘Round The Sun”: vieniem šķiet, ka „mastodoni” kļuvuši komerciāli un, no smagās mūzikas cienītāju viedokļa, pat popsīgi (klausoties dziesmu „Asleep In The Deep” tam pat varētu piekrist), citiem -, ka jaunais albums ir labākais no visiem un samazinot „sludge & stoner rock” elementu īpatsvaru savā mūzikā „mastodoni” tikai kļūst pieejamāki plašākai auditorijai. Jāpiebilst, ka albuma producents ir pazīstamais Niks Raskulinečs, kas prot gādāt par komerciālāku skanējumu, tajā pat laikā saglabājot tā smagnējību.

PAR. Elegantas kompozīcijas ar iespaidīgām ģitārpartijām, dziesmas ir melodiskas, taču vienlaikus arī smagas, enerģiskas un ritmiskas. Ļoti laba dziesma ir „The Motherload”, tomēr „Once More ‘Round The Sun” – vēl labāka. Progresīvā metālmūzika brīžiem bagātināta ar pat ar psihedēlijas elementiem, arī „sludge” vismaz vokāla ziņā netiek piemirsts. Ir labi.

PRET. Diezgan grūti izprotami ir saliktie uzsvari – par pirmo singlu tika izvirzīta „High Road”, kas ir viena no vājākajām albuma dziesmām, bet par ievadošo gabalu – viduvējais „Tread Lightly”. Pats sliktākais – lai gan šablonisku skanējumu „mastodoniem” nevarētu pārmest, paredzamību un novatorisma trūkumu gan.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Latvijā

Aizvakar, 1. oktobrī, policijā saņemta informācija, ka Ventspilī, pa pilsētas centru pārvietojas vīrietis ar ierocim līdzīgu priekšmetu, pēc kā viņš aizturēts. Valsts policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess un noskaidrots, ka viņš pirms aizturēšanas sašāva ēkas logu. Šodien vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Valsts policija.

Svarīgākais