Pašvaldības prasa kompensēt plūdu radītos zaudējumus

© f64

Oktobrī pēc ilgstošām lietavām Latvija piedzīvoja pamatīgus plūdus. Daudzviet tie radīja lielus zaudējumus gan pašvaldībām, gan privātīpašumiem. Pašlaik Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) četras novada domes jau iesniegušas kompensāciju pieprasījumus par 35 515 eiro, taču gala summa noteikti būs daudz lielāka.

VARAM saņēmusi iesniegumus no Madonas, Ozolnieku, Rēzeknes un Amata novada domēm, kuros tās uzskaitījušas zaudējumus un lūgušas kompensācijas no valsts līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, skaidroja VARAM pārstāve Kristīne Kļaveniece. Vietvaras esot gatavas 30% līdzfinansēt no saviem līdzekļiem, tāpēc no valsts prasītā nauda ir mazāka, tas ir, 24 861 eiro. Pārējās pašvaldības – arī tās, kurām postījumi bija vislielākie –, vēl savus aprēķinus nav iesniegušas, norādīja K. Kļaveniece, piebilstot, ka nav konkrēta termiņa, kad tas būtu jāizdara, taču būtu ieteicams – līdz gada beigām.

Ogres novads, kur postījumi bija vieni no lielākajiem, arī jau sagatavojis ministrijai pārskatu par zaudējumiem. Aplēses liecinot, ka to kopējā summa pārsniedz miljonu eiro: Ogres pilsētā un pagastos tie ir 1 047 249 eiro un vēl 113 628 eiro – privātajiem īpašumiem, Neatkarīgajai pauda Ogres novada domes pārstāve Baiba Trumekalne. No pašvaldības kabatas nācies tērēt 334 454 eiro virknei darbu: lai iztīrītu Urgas upes novadgrāvi plūdu laikā, izveidotu pagaidu ceļu savienojumam Ogre–Ogresgals, sakārtotu un atjaunotu pārplūdušās ielas un caurtekas, likvidētu plūdu cēloņus un sekas, paēdinātu dabas stihijā cietušos un likvidētu izskalojumus Čakstes prospektā un Strēlnieku ielā. Savukārt vēl 712 794 eiro bija jāiegulda postījumu likvidēšanai ārpus pilsētas: Līčupes nogāzes nogruvuma nolīdzināšanai un atbalsta sienas izbūvei Mazozolos, kā arī citiem darbiem Suntažu, Mazozolu, Ķeipenes, Krapes, Meņģeles un Taurupes pagastā.

Pašvaldība esot saņēmusi arī 50 iesniegumu no Ogres pilsētas Pārogres iedzīvotājiem: 47 īpašumi jau apsekoti, bet trijos nav izdevies satikt vai sazvanīt īpašniekus. Iedzīvotāji informējuši domi par visdažādākajiem plūdu radītajiem zaudējumiem, piemēram, samirkušu kurināmo, bojātu sadzīves tehniku, iedzīvi vai apkures sistēmu un ūdens sūkņiem. Viņi arī interesējušies par nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumiem. B. Trumekalne teica, ka šonedēļ privātīpašnieku iesniegumu objektivitāti sācis izvērtēt Ogres novada sociālais dienests un 13. novembra domes sēdē izskatīs pirmos lēmumprojektus par vienreizēja pabalsta piešķiršanu (356 eiro) personām, kurām palīdzību var sniegt saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Arī Stopiņu novadā, kurš bija starp plūdos cietušajiem, aprēķināti to radītie finansiālie robi infrastruktūrai – tie esot 2631 eiro, no tiem 789 eiro dome segs no budžeta naudas, bet 1841 eiro lūgs kompensēt no Valsts kases, informēja Stopiņu novada sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Skrastiņa, norādot, ka no iedzīvotājiem saņemti tikai divi iesniegumi par iespējamo finansiālo palīdzību.

Svarīgākais