Digitālās televīzijas uztveršana pašu ziņā

Teju pusi Latvijas mājsaimniecību šogad skars jaunā televīzijas (TV) apraides formāta ieviešana. Tiem, kas līdz šim TV skatījās ar istabas vai jumta antenu, nekas cits neatliks kā tuvāko mēnešu laikā izvēlēties 39 latus vērto virszemes TV uztveršanas iekārtu – dekoderu – vai arī slēgt līgumu ar citiem TV uztveršanas nodrošinātājiem.

Šīs pārmaiņas neskars satelīta un kabeļtelevīziju skatītājus, kā arī tos, kam televizoros ir iebūvēts ciparu signāla uztvērējs.

1. aprīlis un 1. jūnijs

Vairāki Neatkarīgās lasītāji sūdzas par neziņu saistībā ar jaunās apraides ieviešanu. Janīna no Vidzemes bija pārliecināta, ka TV ar parasto istabas antenu neredzēs jau no gada sākuma. Satraukuma pamatā ir neziņa, kad īsti vairs TV nevarēs redzēt ar parasto antenu.

"Diemžēl Ministru kabineta pārejas noteikumos nav formulēts, kam un kad jāpieņem lēmums par pāreju uz digitālo televīzijas apraidi. Tehniski par šo procesu ir atbildīga Satiksmes ministrija un Latvijas valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), savukārt Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) atbild par apraides atļauju izsniegšanu," Neatkarīgajai teic NRTP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins.

Viņš atzīst, ka NRTP ir pieņēmusi lēmumu, ka Latvijas Televīzijas (LTV) 7. kanāls raidīšanu analogajā apraidē pārtrauks uzreiz pēc ziemas olimpiskajām spēlēm 1. martā.

Nevar steigties

"No vienas puses, šī pāreja jāveic pēc iespējas ātrāk, jo tā ir saistīta ar apraides izmaksām, kas analogajā apraidē ir milzīgas un rada papildu izdevumus pašām televīzijām. No otras puses – ar pāreju nevar steigties, jo daļa valsts iedzīvotāju nevar iegādāties dekoderus," atzīst NRTP priekšsēdis.

Pagaidām par televīzijām atbildīgā padome ir pieņēmusi lēmumu, ka analogo apraidi Rīgā un tās (apmēram 70 kilometru) apkārtnē izslēgs 1. aprīlī, bet no 1. jūnijā visā Latvijā.

Tas nozīmē, ka līdz šim laikam ikvienā mājsaimniecībā (izņemot kabeļu un satelīttelevīziju skatītājus) jābūt ciparu TV apraides uztvērējam jeb dekoderam.

Testēšana tuvojas beigām

"Ciparu apraide Rīgā un tās reģionā pilnībā tiek nodrošināta jau kopš 2009. gada jūlija, bet testa režīmā pārējā Latvijā – no 22. decembra. Pilnīga ciparu apraide (gan bezmaksas, gan maksas programmas) visā Latvijā būs nodrošināta līdz janvāra beigām," Neatkarīgajai stāsta Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Lattelecom iedzīvotājiem nodrošina gan informatīvo atbalstu un gala iekārtu pieejamību, gan arī atbalstu pakalpojuma ierīkošanai visā Latvijā. Jaunās apraides nodrošināšanas uzņēmums uzskata, ka pilnīgu pāreju uz ciparu apraidi visā Latvijā ir iespējams pabeigt šā gada pirmajā pusē.

Piecu vietā trīs?

Pagaidām ir noslēgti līgumi ar LTV un LNT par šo kanālu apraidi ciparu formātā un iekļaušanu virszemes TV bezmaksas pakā. Tas nozīmē, ka arī turpmāk šie kanāli būs skatāmi bez maksas, turklāt visā valsts teritorijā.

"Tiem skatītājiem, kas patlaban ar istabas vai jumta antenām skatās analogo televīziju, ir jāiegādājas televizora palīgierīce – dekoders, lai turpinātu to darīt. Tas ir vienreizējs ieguldījums, un pēc tam arī turpmāk šie bezmaksas kanāli būs skatāmi pilnīgi par velti," piebilst K. Gabriloviča.

Lattelecom bezmaksas paketē sola piecus Latvijas televīziju kanālus, taču pagaidām skaidrs ir tas, ka pieejami būs tikai trīs, jo TV5 apņēmies raidīt tikai Rīgā, savukārt TV3 ar pāreju uz jauno apraidi nesteigsies.

"Līdz 1. martam Lattelecom ir nācis pretī raidorganizācijām un neprasa nekādu maksu par to apraidi, līdz ar to iedzīvotāji ciparu formātā bez maksas var skatīties līdzšinējos piecus ētera kanālus – LTV1, LTV7, LNT, TV3 un TV5. TV5 ir reģionāls kanāls, NRTP tas paudis vēlēšanos arī turpmāk tāds palikt un skatītājiem bez maksas būt pieejams tikai Rīgas apraides reģionā. Attiecībā uz TV3 vēlmi joprojām palikt analogajā formātā raidorganizācijai jāvienojas ar analogā signāla nodrošinātāju – LVRTC, par kādiem tarifiem un vai tas vispār turpinās sniegt šo pakalpojumu. TV3 palikšana analogajā apraidē kā vienīgajam TV kanālam nozīmē daudz augstākas izmaksas gan viņiem pašiem, gan arī valstij, un mēs uzskatām, ka tas nav lietderīgi, tāpēc aicinām arī TV3 pēc iespējas ātrāk pāriet uz ciparu apraidi – raidorganizācijai tikai jāizlemj, vai tā vēlas palikt bezmaksas pakā vai kļūt par maksas kanālu," skaidro Lattelecom izpilddirektore.

Savukārt TV3 ir nolēmis nesteigties ar pāreju uz jauno apraidi un solās būt pieejams visiem esošās apraides skatītājiem.