Viņķeles cerības uz IZM parlamentārā sekretāra vietu sašķobījušās

© f64

Nesaskaņas starp Vienotības iekšējiem varas centriem sarežģījušas nule kā lielajā politikā zem Vienotības karoga ienākušās izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles profesionālo dzīvi. Cīņa par ministrijas parlamentārā sekretāra amatu pamudinājusi viņu lēmumu par sekretāra izraudzīšanos atlikt uz mēnesi.

Ņemot vērā, ka M. Seile ir ne tikai bezpartejiska ministre, bet viņai nav arī pieredzes politikā, Vienotības līdere Solvita Āboltiņa neslēpj, ka ministrei nepieciešams parlamentārais sekretārs ar pieredzi parlamentārajā darbā. Turklāt tam jābūt vai nu esošam, vai bijušajam deputātam no Vienotības.

Uz šo amatu ar interesi lūkojoties vairāki šiem kritērijiem atbilstoši Vienotības cilvēki, starp kuriem izvērsusies asa konkurence. Tieši šīs savstarpējās cīņas dēļ M. Seile izlēmusi ļaut nosēsties ķīviņa saceltajiem putekļiem un tikai tad nosaukt sev tīkamāko kandidātu parlamentārā sekretāra amatam, neslēpj S. Āboltiņa.

Saeimas kuluāros stāsta, ka visvairāk pēc šā amata kārojošais cilvēks ir Vienotības deputāte Ilze Viņķele, kas, piedzīvojot neveiksmi, vēlētos panākt tāda kandidāta virzīšanu, kas būtu viņas ietekmes zonā. «Viņa ļoti grib, un, ja nav viņa, tad lai ir tāds, kuru viņa var raustīt,» par I. Viņķeles ieinteresētību kontrolēt procesus Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) teic Saeimā.

«Es noteikti esmu Mārītes Seiles sarakstā,» – to, ka ir viena no kandidātiem parlamentārā sekretāra amatam, apliecina I. Viņķele. Tomēr viņa pauž, ka atšķirībā no citiem Vienotības politiķiem viņa uz dažādiem amatiem par katru cenu neraujoties. «Amats nav galvenais. Ir jāsaprot ministres prioritātes, un, ja tās man būs pieņemamas, tad piekritīšu,» saka I. Viņķele. Jautāta par to, vai viņa patiešām tik ļoti iekārojusi šo amatu, kā par to mēļo Saeimas namā, viņa atteica: «Es jau sen vairs neesmu tajā vecumā, lai pievērstu uzmanību tam, ko runā.»

Kaut arī IZM parlamentārā sekretāra amata saņēmējs vēl mēnesi nebūs zināms, Saeimā atbalsts vismaz I. Viņķeles kandidatūrai ir apšaubāms.

«Esmu skeptiski noskaņots pret Ilzes Viņķeles virzīšanu par IZM parlamentāro sekretāri, jo šķiet, ka viņa nav saskārusies ar izglītības jomu ārpus Labklājības ministrijas, kur ir sava specifika. Proti, bezdarbnieku izglītošana un pārkvalifikācija atšķiras no tā, ar ko nodarbojas IZM. Tomēr iespējams, ka Vinķeles kundzes enerģija un mērķtiecība varēs kompensēt minēto trūkumu,» saka opozīcijā esošās Saskaņas deputāts Ņikita Ņikiforovs, kurš darbosies šīs Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

Kritiku viņai nežēlo arī kādreizējā partijas biedre Inguna Rībena, kas Vienotību neilgi pirms vēlēšanām pameta, lai iestātos Nacionālajā apvienībā, un arī šajā Saeimā turpinās darboties Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

«Mani mulsina cilvēki, kas ir gatavi uzņemties jebkurus pienākumus. Viņa ir bijusi Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre, labklājības ministre un tagad vēlas strādāt ar Izglītības un zinātnes ministriju,» saka politiķe. Viņa savā 12 gadu parlamentārajā karjerā tikai vienu reizi tikusies ar I. Viņķeli izglītības jautājumu kontekstā, un tā bijusi reize, kad ministre komisijas locekļiem skaidrojusi savu pozīciju par dzimumu līdztiesības grāmatām bērnudārza vecuma bērniem.

Komisijas priekšsēdētāja biedrs Raivis Dzintars ir izvairīgs I. Viņķeles atbilstības šim amatam vērtējumā, jo vienīgais, kas viņam asociatīvi saista politiķi ir izglītību ir skandalozās dzimumu audzināšanas grāmatas bērniem. Šī I. Viņķeles biogrāfijas nianse Nacionālajai apvienībai ideoloģiski un politiski liedz saskatīt viņas atbilstību parlamentārā sekretāra amatam, taču apvienība respektēšot ministres viedokli.

Svarīgākais