Vīriešiem urologs profilaktiski jāapmeklē pēc 45 gadu vecuma

© scanpix

Tikai 11 procentiem vīriešu, kuriem pērn diagnosticēts ļaundabīgs prostatas audzējs, tas atklāts agrīni – pirmajā stadijā, kas ļauj pacientus izārstēt.

Viens no iemesliem šādai statistikai ir novēlota vīriešu vēršanās pēc palīdzības, norāda mediķi, tomēr tā nav tikai vīriešu bezatbildība. Veselības aprūpes organizācija nestimulē vīriešus laikus meklēt palīdzību vai vērsties pie ārsta vispār bez sūdzībām, profilakses nolūkos.

Urologi saka: uroloģiska rakstura problēmas nav normālas novecošanās simptoms vīrietim, bet gan saslimšana, kuru nepieciešams ārstēt. «Statistika rāda, ka vīrieši Latvijā dzīvo par desmit gadiem mazāk nekā sievietes. Bieži vien tas ir vīriešu bezrūpības dēļ, jo lielākā daļa vīriešu pie ārsta dodas novēloti, kad slimība jau ielaista,» norāda Latvijas urologu asociācijas prezidents Egils Vjaters. Tomēr ārsta stāstītais atklāj, ka ne tikai vīrieši ar savu aizmāršību nodara ļaunumu savai veselībai. Trešdaļa uroloģisko pacientu par vizīti pie ārsta maksā, jo nevar vai nevēlas gaidīt rindā. «Politiski nekur nav definēts, ko apmaksā un ko nē no valsts budžeta, teorētiski – visu apmaksā, bet pacients neko par velti nesaņem,» šādi situāciju veselības jomā raksturo E. Vjaters. Daļa pacientu tiek pie ārsta valsts apmaksāto pakalpojumu ietvaros, daļa samaksā, citi – pie ārsta nonāk jau kritiskā stāvoklī. Ar prostatas vēzi pērn miruši 368 vīrieši.

Kopš 2011. gada vīriešiem visbiežāk reģistrē tieši prostatas vēzi, kas apsteidzis plaušu audzēju. Tomēr, laikus atklājot prostatas vēzi, tas ir ārstējams, un, kā uzsver E. Vjaters, tendences rāda, ka, pieaugot agrīni diagnosticēto audzēju skaitam, tas nozīmē labākas ārstēšanas iespējas un līdz ar to ilgāku mūžu. Tieši pēdējos gados ir ieviestas modernas izmeklēšanas metodes un tiek atklāti mazagresīvi audzēji, kur nav nepieciešama agresīva ārstēšana. E. Vjaters norāda, ka kopumā saslimstība ar uroloģiskiem audzējiem Latvijā ir vidēji tāda pati kā Eiropā, bet mirstība – viena no augstākajām. Prostatas vēzis Latvijā joprojām daudzos gadījumos tiek atklāts novēloti. Vidējais pacientu vecums ir 65 – 70 gadi, taču audzējs ir atklāts arī gados daudz jaunākiem pacientiem, piemēram, šogad P. Stradiņa slimnīcā izoperēti četri pacienti jaunāki par 45 gadiem. «Tāpēc iesakām vīriešiem profilaktiski apmeklēt urologu, sākot no 45 gadiem, bet, ja ir sūdzības, nekavējoties,» uzsver ārsts.

Tomēr līdzīgi kā citās jomās, arī uroloģijā «nepaveicas pacientiem, kuriem izmeklējums nepieciešams oktobrī vai novembrī», jo kvotu vairs nav. Otra problēma ir urologu pieejamība – urologi plašākā skaitā ir pieejami Rīgā, Liepājā (to var redzēt arī pēc atklāto audzēju skaita Kurzemē) un Valmierā. Visur citur praktizē viens urologs vai arī neviens. «Ir urologu speciālistu vietas, bet nav pašu speciālistu,» secina E. Vjaters. «Ja pacientam kaut kas notiek Rēzeknē, Jēkabpilī – viņam vienkārši nav, kurp doties.» Otrkārt, ne visi pacienti var materiāli atļauties apmaksāt visus izmeklēšanas izdevumus, arī – ceļa izdevumus. Ir arī citas vīriešu veselības problēmas, kuru ārstēšanā pacientam ir augsti līdzmaksājumi, piemēram, labdabīgas prostatas hiperplāzijas gadījumā tie ir 50 procenti no zāļu izmaksām.

Lai mudinātu vīriešus pārbaudīt veselību, jau otro gadu arī Latvijā norit Movembris jeb Ūsu mēnesis, kad vīrieši tiek aicināti ataudzēt ūsas, lai tādā veidā pievērstu uzmanību vīriešu veselības problēmām.

***

viedoklis

Egils Vjaters, urologs:

– Ūsu mēnesī ikkatram vīrietim ar savām jaunajām ūsām vajadzētu kļūt par staigājošiem reklāmas stendiem, kas pastāvīgi rosinātu sarunas un atgādinātu par bieži sabiedrībā ignorēto vīriešu veselības jautājumu. Tā nav akcija, kuras laikā uzjautrinām sevi ar dažādām ūsu bildēm un frizūrām, tieši otrādi – ūsu audzēšana šajā mēnesī parāda nopietnu un cieņpilnu vīriešu attieksmi pret savu veselību. Ar Ūsu mēneša palīdzību gribam atgādināt, ka pie urologa ir jādodas vismaz vienu reizi gadā arī tad, ja nav nekādu sūdzību.

***

Vīriešu veselība

• 2013. gadā Latvijā prostatas vēzis diagnosticēts 910 jauniem pacientiem, tikai 11% jeb 99 vīriešiem tas diagnosticēts agrīni – 1. stadijā

• Ar prostatas vēzi miruši 368 vīrieši

• Sēklinieku vēzis diagnosticēts 36 jauniem pacientiem, tikai pusei vīriešu tas konstatēts 1. stadijā

• Ar nieru vēzi miruši 105 vīrieši, bet ar urīnpūšļa vēzi – 164

Avots: Latvijas urologu asociācija

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.