DIENAS SVARĪGĀKO NOTIKUMU KOPSAVILKUMS

© Scanpix/AFP

Šīsdienas nozīmīgāko norišu apskats.

PROTESTS: Lai arī šodien Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa arodbiedrības LABA pieteikumu rīkot streiku atzina par likumīgu un streiks notiks, "Nordekas" vadība gatavojas streika laikā nodrošināt visus reisus, žurnālistiem norādīja kompānijas pārstāvis Gunārs Baubelis. Viņš skaidroja, ka kompānijā kopumā strādā 150 autovadītāji un streikam it kā esot pieteikušies 22 šoferi. Viņš gan apšaubīja, ka tik daudzi autobusu vadītāji būs gatavi streikot. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pasažieri streika laikā necietīs un šajā situācijā reisus nodrošināt varēšot.

VĒSTURES INTERPRETĀCIJA: Krievijas prezidents Vladimirs Putins izpelnījies asu Polijas kritiku par saviem izteikumiem tikšanās laikā ar vēstures studentiem Maskavā, kuros viņš Poliju pielīdzinājis nacistiem, jo1938.gadā tā sagrābusi daļu toreizējās Čehoslovākijas. Putins studentiem trešdien norādīja, ka "viņi [poļi] turpina piesaukt Molotova-Ribentropa paktu un apsūdz Padomju Savienību Polijas sadalīšanā". "Padomju Savienība parakstīja neuzbrukšanas līgumu ar Vāciju. Viņi saka: "Vai cik slikti." Kas tur tik slikts, ja Padomju Savienība nevēlējās cīnīties? Kas tajā ir nepareizs?" retoriski vaicāja Putins.

ESAM AKTĪVI: Rīgā autovadītāju iecienītās aplikācijas "Waze" lietotāju skaits ir pasaulē otrais lielākais pēc Parīzes, apliecina "Waze" līdzdibinātājs Uri Levina. Pēc viņa teiktā, aplikācija Latvijā lejuplādēta pusmiljonu reižu. Sākotnēji "Waze" esot labi veicies tikai Izraēlā, un kompānija 2010.gadā teju gadu esot stagnējusi ar ļoti nelielu lietotāju skaita pieaugumu, bet pēcāk, sasniedzot kritisko masu, lietotāju skaits esot sācis augt atsevišķās Eiropas pilsētās, arī Rīgā. Lietotāju skaita pieaugumu globāli Levins skaidro ar uzlabotu algoritmu, kas ļāva ātrāk izveidot lietojamas ceļu kartes.

AUGSTS LIDOJUMS:  Bankas "Citadele" investoru vidū ir gan bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers, gan Ēģiptes miljardieris Nasevs Saviris. Investoru vidū ir arī ASV investīciju bankas "Allen & Company" izpilddirektors Stenlijs Šūmans, ASV investīciju kompānijas "Cramer, Roshental & McGlynn" līdzdibinātājs Džeralds Krāmers, kanādiešu fonds "Vealhouse Capital Management", centra "Belfer Center for Science and International Affairs" direktors Graiems T.Alisons, Kanādas ilgtspējīgās attīstības tehnoloģijas padomes priekšsēdētājs Džeims L.Basili, Metjū O.Digs, kurš bijis "Copeland Corporation" prezidents, Danandžaja Dvivedi, kurš bijis bankas "Šinsei" korporatīvais izpilddirektors, "EMS Capital LP" pārstāvis Edmonds Safra, Džeimss E.Stenlijs, kurš ir vadošais partneris "BlueMontain Capital", uzņēmumu "Wolfensohn Fund Management" un "Wolfenson&Company, LLC" priekššēdētājs Džeims D.Volfensons, uzņēmums "Baupost Group".

VIEDOKLIS: Komentējot Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) ceturtdienas paziņojumu, ka viņš ir gejs, ietekmīgais ASV laikraksts "The Washington Post" atzinis, ka tas ir liels solis uz priekšu homoseksuāļu tiesību aizsardzībā Austrumeiropā, kur joprojām valda sociāli konservatīvs politiskais klimats. Laikraksts norāda, ka Rinkēviča paziņojums tviterī nekavējoties devis geju tiesību aizstāvjiem postkomunistiskajā Austrumeiropā "ietekmīgu balsi".

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.