Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

"Nordeka" sola nodrošināt visus reisus arī streika laikā

© f64

Lai arī šodien Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa arodbiedrības LABA pieteikumu rīkot streiku atzina par likumīgu un streiks notiks, "Nordekas" vadība gatavojas streika laikā nodrošināt visus reisus, žurnālistiem norādīja kompānijas pārstāvis Gunārs Baubelis.

Viņš skaidroja, ka kompānijā kopumā strādā 150 autovadītāji un streikam it kā esot pieteikušies 22 šoferi. Viņš gan apšaubīja, ka tik daudzi autobusu vadītāji būs gatavi streikot. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pasažieri streika laikā necietīs un šajā situācijā reisus nodrošināt varēšot.

Baubelis gan norādīja, ka reisus nodrošināt sola pagaidām, jo neesot zināms, ko vēl streikotāji varētu pasākt.

Viņš uzsvēra, ka ar arodbiedrībām sarunas ir notikušas visu laiku un tās arī tālāk turpināšoties, tomēr viņš neprognozēja, kad abas puses varētu nonākt pie kopsaucēja. Viņš norādīja, ka LABA prasa visai strauju algas palielinājumu, savukārt Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrība (LAKRS) savās prasībās neesot tik kategoriska.

Baubelis skaidroja, ka alga no jaunā gada pieaugs līdz ar minimālās algas pieaugumu, taču tālākais esot atkarīgs arī no valsts piešķirtās dotācijas lieluma. "Nevaru pateikt, rīt vai parīt būs algas pieaugums, taču domāju, ka algas paaugstinājums būs," pieļāva Baubelis.

Vidējā "Nordekas" autobusu vadītāja alga ir 850 eiro pirms nodokļu nomaksas, taču iespējamas vēl dažādas piemaksas.

LABA pārstāvji šodien solīja streikot beztermiņā, lai gan norādīja, ka viss būs atkarīgs no autobusu šoferu izturības, jo jāņem vērā, ka šoferiem ir arī apgādājamie. Tāpat LABA pārstāvji pieļāva, ka pēc tiesas lēmuma atļaut streiku "Nordekas" vadība būs sarunās ieinteresētāka, jo līdz šim tā neesot piedāvājusi nevienu kompromisa variantu.

Kā ziņots, protestējot pret zemajām algām, "Nordekas" autobusu vadītāji gatavojas rīkot kolektīvo streiku sestdien, 8.novembrī. Streiks pieteikts uz šā gada 8.novembra plkst.1 Ģertrūdes ielā 36.

Streiks būs beztermiņa - turpināsies tik ilgi, kamēr vadība izpildīs arodbiedrības prasību paaugstināt minimālās darba algas stundas tarifa likmi vismaz par 25%, aģentūru LETA informēja arodbiedrība LABA.