Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Parakstīts līgums par "Citadeles" pārdošanu par 74 miljoniem eiro

© f64

Parakstīts līgums par valstij piederošo bankas "Citadele" akciju pārdošanu valdības izraudzītajai 12 starptautisku investoru grupai un "Ripplewoods Advisors LLC" par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% bankas kapitāldaļu.

Pēc darījuma noslēgšanas "Ripplewood" piederēs 22,4% akciju, bet pārējiem starptautiskajiem investoriem - 52,6% bankas akciju, paziņojumā medijiem informē Privatizācijas aģentūra (PA).

Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par desmit miljoniem eiro. Darījums noslēgsies 2015.gada pirmajā ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošo uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014.gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015.gada pirmajā ceturksnī, informē PA.

Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā.

PA paziņojumā arī teikts, ka "Ripplewood" plāno padarīt banku "Citadele" par vienu no nozares līderiem Latvijā.

Līgumu parakstījuši PA valdes locekļi Vladimirs Loginovs un Ģirts Freibergs un "Ripplewood Advisors LLC" izpilddirektors un dibinātājs Tims Kolinss.

"Noslēdzot sarežģītu pārdošanas procesu gada garumā, mēs esam pabeiguši svarīgu bankas restrukturizācijas posmu. Ar šo darījumu banka "Citadele" ir ieguvusi spēcīgu un uz nākotni orientētu investoru. "Ripplewood" izveidotais konsorcijs izpildīja mūsu izvirzītos kritērijus, piedāvājot finanšu stabilitāti, labu reputāciju un biznesa stratēģiju turpmākai izaugsmei. Valsts var pārtraukt atbalsta sniegšanu bankai pārliecībā, ka "Citadele" arī turpmāk būs starp vadošajām bankām Latvijā," paziņojumā medijiem raksta PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

"Ripplewood" dibinātājs Kolinss paziņojumā uzsver, ka investoriem ir ilgtermiņa plāni: ""Ripplewood" lepojas, ka Latvijas valdība par pievilcīgāko ir atzinusi mūsu piedāvājumu. Kā ilgtermiņa investors mēs ar entuziasmu raugāmies uz mūsu ieguldījumu bankā "Citadele"'- tā ir finanšu iestāde ar profesionālu vadības komandu un stabilu pozīciju Latvijas tirgū. Mēs esam pārliecināti, ka "Citadele" kļūs par vienu no nozares līderiem Latvijā un Baltijas reģionā, nodrošinot izcilu pakalpojumu kvalitāti un sniedzot jaunus pakalpojumus saviem klientiem. Ar mūsu atbalstu "Citadele" var uzlabot banku pakalpojumus Latvijā kopumā, tādējādi veicinot turpmāku ekonomisko izaugsmi."

Savukārt ERAB pirmais viceprezidents Filips Benets paziņojumā pauž pārliecību, ka, pārdodot valstij piederošās bankas "Citadele" kapitāldaļas "Ripplewood", ir izdarīta pareiza izvēle gan bankai, gan valstij. "Mēs esam gandarīti par "Ripplewood" ilgtermiņa plāniem attiecībā uz banku "Citadele". Turklāt ERAB saglabās savas akcijas bankā "Citadele", lai stiprinātu tās attīstības nākamo posmu, kas nāks par labu bankai un Latvijas ekonomikai kopumā. Stiprs un stabils banku sektors ir kritiski svarīgs faktors ekonomikas ilgtspējīgai izaugsmei, ko ERAB joprojām ir gatava atbalstīt," norāda ERAB pārstāvis.

Premjerministre Laimdota Straujuma (V) paziņojumā pauž gandarījumu par ASV investīcijām, kas Latvijas finanšu sistēmā līdzsvaro ārvalstu ieguldījumus un vairo drošību. Ministru prezidente pauž cerību, ka šīm investīcijām no ASV sekos citas, novērtējot Latvijas investīciju pievilcību un citas priekšrocības, veidojot jaunas ražotnes un projektus, kas nodrošinās jaunas darbavietas.

"Līguma parakstīšana ar "Ripplewood Advisors" un ietekmīgu starptautisko investoru grupu nozīmē bankas "Citadele" pārveidošanu par nozares līderi Latvijā, palielinot konkurenci Latvijas finanšu tirgos un tādējādi sniedzot labākus pakalpojumus banku klientiem. Apvienojot "Ripplewood" komandas pārraudzību un ERAB atbalstu ar bankas "Citadele" vadību, bankai ir iespējas kļūt par nozīmīgu Latvijas ekonomiskās izaugsmes balstu," norāda Straujuma.

Papildus informācija par darījumu tiks sniegta preses konferencē piektdien, 7.novembrī.

Kā ziņots, valdība 28.oktobrī atbalstīja finanšu konsultanta "Societe Generale" rekomendāciju slēgt akciju pirkuma līgumu par bankas "Citadele" akciju pārdošanu ar starptautisku investoru grupu, kuras sastāvā ir "Ripplewood Advisors LLC" un tā dibinātājs Kolinss. Darījums paredz, ka akciju bāzes cena par visām bankas "Citadele" akcijām ir 98,67 miljoni eiro. Valsts par 75% akciju iegūs 74 miljonus eiro. "Ripplewood" un investoru grupa nedrīkstēs vismaz divus gadus pārdot banku, paredz līgums.

Bija plānots līgumu ar bankas investoriem parakstīt jau pagājušajā nedēļā, tomēr tas nebija iespējams, jo atkāpās PA valdes locekļi, kuriem līgums bija jāparaksta. Bijušais PA vadītājs Ansis Spridzāns sacīja, ka valde atkāpās, jo nepiekrīt valdības lēmumam nekavējoties parakstīt līgumu par "Citadeles" pārdošanu un uzskata, ka bija iespējams turpināt sarunas par bankas pārdošanu un uzlabot līguma nosacījumus.

Šonedēļ tika iecelta jauna PA valde - Loginovs un Freibergs, tādējādi kļuva iespējams parakstīt līgumu par "Citadeles" pārdošanu.

Banka "Citadele" darbu sāka 2010.gada augustā pēc valsts pārņemtās "Parex bankas" restrukturizācijas veiksmīgas pabeigšanas, kuras laikā toreizējās "Parex bankas" labie aktīvi tika pārnesti uz jaundibināto banku "Citadele".

PA apkopotie dati rāda, ka bankai "Citadele" kopumā tika sniegts valsts atbalsts 377,9 miljonu eiro apmērā - likviditātes atbalsts 203,7 miljoni eiro, valsts daļa bankas kapitālā 109,9 miljoni eiro un subordinētais kapitāls 64,3 miljoni eiro. Pašlaik valsts atbalsts bankā "Citadele" ir 174,2 miljoni eiro. Banka līdz šim ir atmaksājusi 203,7 miljonus eiro likviditātes atbalsta, kā arī procentu un citos maksājumos par valsts atbalsta izmantošanu samaksājusi 46,32 miljonus eiro. Līdz ar to valsts atbalsts bankā "Citadele", ja pieskaita samaksātos procentus un citus maksājumus, ir sarucis par 250 miljoniem eiro un ir 127,9 miljoni eiro.

Valstij piederošās "Citadeles" akcijas ir jāpārdod, jo to paredz Latvijas noslēgtā vienošanās ar Eiropas Komisiju. Saskaņā ar to Latvijai jānoslēdz galīgs un saistošs pirkšanas un pārdošanas līgums ne vēlāk kā līdz 2014.gada decembra beigām, bet līdz 2015.gada marta beigām ir jāsaņem nepieciešamās banku uzraudzības iestāžu atļaujas un jāpabeidz darījums.

PA iepriekš vērsa uzmanību, ka pēc līguma noslēgšanas ar investoru Latvijas, Lietuvas un Šveices banku uzraugu piekrišanas saņemšana darījumam var prasīt piecus-sešus mēnešus, jo ir nepieciešams izvērtēt potenciālos investorus pēc vairākiem kritērijiem - brīva kapitāla pietiekamība, finansiālā stabilitāte, ieguldīšanai paredzēto līdzekļu izcelsmes legalitāte, investora reputācija, biznesa plāns.

Kā ziņots, šī gada trešo ceturksni "Citadeles" koncerns noslēdza ar gandrīz 23 miljonu eiro neauditēto peļņu, kas ir par 56% vairāk nekā 2013.gada attiecīgajā periodā. Šā gada trīs ceturkšņu laikā "Citadele" parakstīja kredītu līgumus par 157 miljoniem eiro, bankas kredītportfelim sasniedzot 956 miljonus eiro.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis informēja, ka banka šogad ir palielinājusi savu daļu kreditēšanas apjomos un viens no galvenajiem mērķiem pēc privātā akcionāra piesaistes ir saglabāt šo tempu, jo Latvijas ekonomikai patlaban ir ļoti svarīga finansējuma pieejamība.

"Citadeles" grupas neauditētie dati liecina, ka šā gada trešajā ceturksnī grupas kopējie aktīvi sasniedza 2,6 miljardus, no kuriem 1,4 miljardi ir augsti likvīdi aktīvi, ko veido naudas atlikumi bankās un vērtspapīri.

"Lai arī par pilntiesīgiem bankas akcionāriem investori varēs kļūt nākamā gada pirmajā ceturksnī, skaidrība par akcionāru statusu jau šobrīd bankai būtu ieguvums. Privātā investora piesaistes darījums ļaus palielināt bankas pamatkapitālu un stabili attīstīties," uzskata "Citadeles" valdes priekšsēdētājs Beļavskis.