Vides organizācijas iebilst pret ERAB aizdevuma piešķiršanu TEC 2 rekonstrukcijai

Biedrība "Vides aizsardzības klubs" un biedrība "Ceļteka" iebilst pret ERAB aizdevuma piešķiršanu A/S "Latvenergo" Rīgas Termoelektrostacijas (RTES) TEC-2 ražotnes rekonstrukcijas 2.kārtai, kurā paredzēts uzstādīt jaunu gāzes - tvaika kombinētā cikla energobloku.

Saskaņā ar ERAB (Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka) deklarēto vides politiku, kā arī ERAB apstiprinātajam dokumentam "Stratēģija Latvijai" kas apstiprināta ERAB valdes sēdē 2008.gada 9.septembrī, svarīga ir atjaunojamo, nevis fosilo enerģijas avotu izmantošana.

Atgādinām, ka atjaunojamo dabas energoresursu (AER) izmantošana ir ilgtspējīgas attīstības pamatā. ERAB Stratēģijā minēts, ka "Viens no galvenajiem pārejas posma izaicinājumiem Latvijā ir šādi: veicināt pietiekamas alternatīvās enerģijas piegādes, enerģijas efektivitāti un atjaunojamās enerģijas ražošanu, lai sekmētu enerģētisko drošību, mazinātu enerģijas patēriņa intensitāti un ievērotu vides aizsardzības vajadzības." Atzīstama ir arī Stratēģijā paustā apņemšanās "atbalstīt privāto iniciatīvu un uzņēmējdarbību", kā arī visās savas darbības jomās atbalstīt videi draudzīgu un ilgtspējīgu attīstību, teikts Vides aizsardzības kluba un biedrības "Ceļteka" izplatītajā paziņojumā.

Projekta rezultātā Elektroenerģijas imports tiek aizvietots ar energoresrursu (dabas gāzes) importu no Krievijas, kas neveicina privātās uzņēmējdarbības attīstību Latvijā. Turklāt ar to tiek bremzēta AER, īpaši biomasas izmantošana, kas gan prasa strukturālas izmaiņas, bet nodrošinātu videi draudzīgu un ilgtspējīgu attīstību, vietējās uzņēmējdarbības attīstību, kā arī lauksaimniecībā neizmantoto teritoriju izmantošanu biomasas audzēšanā.

Projekta ilgtermiņa ietekme ir pretrunā ar Latvijas klimata politikas mērķiem - sasniegt 40% AER īpatsvaru primāro energoresursu bilancē līdz 2020.gadam. Tas par vairākiem gadu desmitiem aizkavēs biomasas koģenerācijas sistēmas attīstību un veidos vēl lielāku Latvijas enerģētikas atkarību no Krievijas.

Vides politikas dokumentā minēts, ka ERAB piešķir īpašu nozīmi tam, lai tiktu efektīvi izmantoti enerģijas un dabas resursi, tādēļ alternatīva iespēja dabas gāzes īpatsvara palielināšanai būtu energoefektivitātes palielināšana un biomasas koģenerācijas staciju izveides stimulēšana, lai sekmētu ilgtspējīgu attīstību, kā arī apmierinātu šodienas vajadzības, nekaitējot vajadzībām nākotnē.

Kaut arī, kā tiek apgalvots, "Kombinētā cikla energobloks pilnībā atbildīs vietējiem un ES apkārtējās vides standartiem" un būs mazāk piesārņojošs nekā vecie energobloki, to nevar saukt par draudzīgumu dabai un siltumnīcas efektu izraisošu gāzu emisiju samazinājumu, jo tiek samazināts izmešu daudzums uz saražotās enerģijas vienību, nevis kopējais izmešu daudzums, jo tā vietā, lai risinātu energoefektivitātes problēmas, tiek stimulēta palielināta fosilo energoresursu izmantošana siltuma ražošanā. No tā izriet, ka ierosinātais projekts apmierinošā veidā nerisina esošās apkārtējās vides problēmas.

Rosinām A/S Latvenergo un ERAB izskatīt iespējas par pamatkurināmo izmantot biomasu, bet dabas gāzi un mazutu - par rezerves kurināmo, kā arī ieguldīt līdzekļus energofektivitātes palielināšanā visos siltuma ražošanas, pārvades un izmantošanas posmos, teikts Vides aizsardzības kluba un biedrības "Ceļteka" izplatītajā paziņojumā.

Latvijā

Par skandālu saistībā ar Valsts kontroles atzinumu; vai un kādēļ valsts iestādes izvēlas ar darbiniekiem tiesāties līdz galam, nevis slēgt mierizlīgumu; kādēļ Raivis Kronbergs piekrita kļūt par Valsts kancelejas direktoru; vai viņš cer nenonākt premjera vai viņa biroja nežēlastībā; ko tauta gaida no valsts pārvaldes un Valsts kancelejas direktora – “Neatkarīgās” intervija ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais