Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Seiles kandidēšanu vērtē kā pašnāvniecisku drosmi

Beidzot arī tukšais izglītības un zinātnes ministra krēsls ir aizņemts. Vakar partijas Vienotība valde kā oficiālu ministra kandidātu izvirzīja Iespējamās misijas programmas vadītāju Mārīti Seili, kura pēc nelielām pārdomām arī piekritusi uzņemties šo pienākumu. Nozarē strādājošie gan lielākoties rausta plecus par šādu izvēli vai pat nosauc M. Seiles soli par pašnāvniecisku drosmi.

Nākamo valdību veidojot, izglītības un zinātnes ministra amatam gribētāju bija vismazāk, un tas visilgāk palika bez pretendentiem. Tā kā no pašu vidus atbilstošs cilvēks neatradās, Vienotība galu galā uzrunāja M. Seili, kura vakar pēc nelielas pauzes piekrita būt par ministri. Vienotības valde vienbalsīgi devusi piekrišanu, un Valsts prezidents atzinis visus ministru kandidātus – arī izglītības un zinātnes jomas – par atbalstāmiem. Tagad jāgaida Saeimas lēmums 5. novembrī.

Neatkarīgā aptaujāja izglītības un zinātnes jomā strādājošos, taču vairākumam nekāda viedokļa par M. Seili nebija – jo īpaši zinātnieku un augstskolu pārstāvjiem. Visi atzīst, ka tas bijis liels pārsteigums par šādu kandidatūru. Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš teic, ka apbrīnojot šā cilvēka pašnāvniecisko drosmi ielēkt pilnīgi nezināmā lauciņā. Viņš ar meklēšanu neesot varējis atrast par M. Seili neko citu, kā Iespējamās misijas vārdu, bet ar to esot par maz, lai sakārtotu šo jomu. Turklāt, zinot, ka nākamgad Latvija ir Eiropas prezidējošā valsts, kuras programmā lielākoties ņemta vērā izglītība, zinātne un inovācijas. «Esam taču pieredzējuši, ka pat nozares speciālistiem ir gājis grūti. Un teikšu īsi – viņai pašai un nozarei būs smagi, jo tik daudz putras te ir ievārīts, ko izstrēbt būs grūti. Te vajadzīga tomēr lielāka autoritāte – tāds, kāds, piemēram, ir Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, vai arī kāds no augstskolu rektoriem, kam ir vārds nozarē un ar kura viedokli rēķinās,» teic I. Kalviņš, piebilstot, ka ministri var glābt vienīgi spējīga komanda. Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta vadītājs Andris Šternbergs notikušo nosauc par «pilnīgu sviestu”», kas liecinot, ka Vienotībai ir pilnīgi vienalga, ko izvēlēties šai jomai, ka tikai krēsls aizņemts. Varbūt kaut ko par vispārējo izglītību šis cilvēks arī zinot, bet ne jau par ko citu. Šāda rīcība atņemot jel kādu cerību, ka zinātnē situācija uzlabosies.

Arī Latvijas Pedagogu domes valdes locekli Oskaru Lūsi šāda izvēle darot bažīgu, viņš par M. Seili tik vien kā nedaudz kaut ko esot dzirdējis un redzējis. Tomēr mazliet nomierinot tas, ka Latvijas Izglītības un zinātnieku darbinieku arodbiedrība izteikusi atbalstu šim cilvēkam, novērtējot kā profesionāli. No vienas puses, varētu būt labi, ka M. Seile pati nav no Vienotības, līdz ar to rokas viņai nav partijiskām saitēm sietas, taču, no otras puses, kā pieredze rāda, tas nav kvalitātes garants, kā tas bija ar Robertu Ķīli, kas nāca ar Reformu partijas deleģējumu. Diemžēl – nav pat nojausmas par to, kādas ir jaunās ministres prioritātes un vai viņa ir gatava īstenot ilgi gaidītās reformas.

Cēsu Valsts Draudzīgā aicinājuma ģimnāzijas direktore Dace Eglīte jūtas sarūgtināta, ka izglītības jomā netiek sameklēts profesionālis – kas zina «drēbi no visām tās pusēm», kas prot pārliecināt visus, arī politiķus. Viņai tomēr esot dziļas šaubas, vai tikai atkal neturpināsies «drausmīgā ministru maiņa», kas ievedīs nozari vēl dziļākā krīzē.

***

Mārīte Seile

Dzimšanas laiks, vieta 26.02.1966., Preiļi

Izglītība

1995 – 1998 Tventes universitāte, Nīderlande

Maģistra grāds izglītība un apmācību programmu izveidē

1992 Latvijas Valsts Universitāte

Maģistra grāds matemātikā

1984 1989 Latvijas universitāte

Augstākā izglītība matemātikas specialitātē

Darba pieredze

03/2013 – pašlaik Nodibinājums Iespējamā misija, direktore

02/2008 – 11/2012 Primekss SIA, biznesa procesu direktore,

valdes locekle

02/2004 – 02/2008 Maxima Latvija SIA Personāla direktore

09/1998 – 02/2004 Skolu atbalsta centrs BO SIA, direktore

04/1996 – 12/1998 Sorosa fonds Latvija, projektu vadītāja

09/1992 – 04/1996 Preiļu 1. vidusskola, direktora vietniece

1989 – 09/1992 Latvijas universitāte, asistente LU A.Liepas neklātienes matemātikas skolā