Latvija apsveic Ukrainu ar veiksmīgi notikušajām parlamenta vēlēšanām

© Scanpix

Latvija apsveic Ukrainu ar veiksmīgajām ārkārtas parlamenta vēlēšanām 26.oktobrī, kas, neraugoties uz saspringto situāciju atsevišķos Ukrainas austrumu reģionos un Krimas nelikumīgo aneksiju, kopumā noritējušas saskaņā ar starptautiski pieņemtajiem vēlēšanu standartiem. EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs (ODIHR) savā novērošanas misijas sākotnējā novērtējumā atzīmē, ka tās ir nozīmīgs solis, Ukrainai nodrošinot demokrātisku vēlēšanu norisi atbilstoši tās starptautiskajām saistībām.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka Ukrainas tauta atkārtoti apliecinājusi savu Eiropas izvēli. Latvija pauž pārliecību, ka jaunievēlētais parlaments visdrīzākajā laikā spēs izveidot ilgtspējīgu valdību, panākt būtisku progresu Ukrainas stabilizācijas procesā, kā arī nodrošināt uzsākto reformu procesa izpildi, lai izveidotu spēcīgu, vienotu labklājības valsti.

Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu, daloties pārejas pieredzē, kā arī sniedzot praktisku atbalstu reformu procesa nodrošināšanai, tai skaitā ES - Asociācijas līguma ieviešanas kontekstā. Latvija nemainīgi turpinās atbalstīt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti.

No Latvijas novērot vēlēšanas Ukrainā devušies astoņi Saeimas deputāti, divi Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāvji un trīs Latvijas Ārlietu ministrijas darbinieki.