Trīsdesmit trīs pansionātu vietā būs pieci

© Gatis Gierts, f64

Valsts sociālās aprūpes centri 2010. gadu sagaida jaunā veidolā – reorganizācijas gaitā līdzšinējo 33 pansionātu vietā palikuši pieci – Kurzemes, Latgales, Zemgales un Vidzemes, kā arī Rīgas sociālais aprūpes centrs.

Vienu no šiem centriem vada bijusī labklājības ministre Iveta Purne (ZZS). Pansionātu vadītāji izvēlēti labklājības nozares iekšējā konkursā.

Jau pagājušā gada sākumā, samazinoties valsts budžetam arī sociālajā jomā, tika skaidri izlemts, ka notiks valsts sociālo aprūpes centru reorganizācija. Tie ir centri, kurus finansē valsts un kuros uzturas cilvēki ar intelektuālās un fiziskās attīstības traucējumiem, kā ar psihiskām slimībām. Galvenais finanšu ietaupījums ir iecerēts, likvidējot visu pansionātu administrācijas – līdz šim katram pansionātam bija sava administrācija, bet reorganizējot reģionos paliks viena, tātad 33 vietā – piecas. Taču, iepazīstoties ar Labklājības ministrijas (LM) sniegto informāciju, vienā reģionālajā sociālās aprūpes centra administrācijā būs vidēji 15 amata vietu, bet filiālēs – pansionātos – uz vietas – vēl divas. Kopumā tās ir vismaz 130 amata vietas. LM norāda, ka tas ir gandrīz uz pusi – par 111 vietām – mazāk. Strukturālo reformu rezultātā 2010. gadam samazinājums pansionātu administrācijas atlīdzības izdevumiem ir 614 300 latu.

Konkursā par tiesībām vadīt reģionālo sociālās aprūpes centru pieteicās 12 pretendentu, galvenokārt esošo pansionātu vadītāji. Arī starp pieciem uzvarētājiem četri ir pansionātu direktori, izņemot bijušo labklājības ministri I. Purni, kas pēc ministres krēsla zaudēšanas bija padomniece pašreizējam ministram Uldim Augulim (ZZS). Konkursā pansionātu vadītāja amata pretendentiem bija jāsagatavo arī plāns, kādu viņš redz pansionāta attīstību, tostarp arī finanšu plūsmu.

"Esmu ar visiem jaunajiem pansionātu vadītājiem ticies, un izskatās, ka ir pareizie cilvēki atrasti," Neatkarīgajai saka labklājības ministrs U. Augulis. Jaunie direktori jau ir izbraukājuši sava reģiona centrus un novērtējuši situāciju. Pēc ministra teiktā, viens no mērķiem šādai reorganizācijai ir pansionātu darbības sakārtošana un uzlabošana, jo "tagad pansionātu cilvēki, pabraukājot apkārt, pārliecinās, cik iespaidīga atšķirība ir dažādos centros". Kāds pansionāts strādā labāk, cits – ne tik labi.

Iepriekš izskanēja informācija, ka reorganizācijas gaitā kādu no pansionātiem varētu slēgt, tomēr pagaidām tas nav noticis. Sociālās aprūpes centru turpmākā pastāvēšana vēl varētu tikt izvērtēta gan no finanšu resursu lietderīgas izmantošanas viedokļa, gan no tā, vai pansionātu iemītniekiem tiek nodrošināta pilnvērtīga aprūpe.

Bet pagaidām vienīgās izmaiņas ir tādas, ka pansionāts Mēmele vairs neskaitās Zemgales, bet Latgales zonā. U. Augulis apgalvo, ka nekādas jaunas administrācijas netiek un netiks veidotas. Reģionālie centri atradīsies tur, no kura pansionāta nāk jaunais direktors, piemēram, Zemgalē tā būs Iecava, Kurzemē – Iļģi, Latgalē – Mēmele, bet Vidzemē – Rūja.

***

SOCIĀLAS APRŪPES CENTRI

Latvijā ir 33 valsts sociālās aprūpes centri (pansionāti), kuri tiek uzturēti par valsts budžeta līdzekļiem

Sociālās aprūpes centros dzīvo personas ar dažādu invaliditāti, kā arī bērnu sociālās aprūpes centros – mazuļi, kuru vecākiem atņemtas vecāku tiesības

Reģions Klientu skaits

Vidzeme 1013

Latgale 1175

Zemgale 793

Kurzeme 890

Rīga 788

Jaunajos valsts centros no 1. janvāra tiek plānotas 3122,8 amata

vietas – štatu samazinājums ir 111,5 amata vietas, un tas skar tikai administrāciju

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.