Robežsardzes budžets šogad par 13,6% mazāks nekā pērn

Valsts robežsardzes (VRS) budžets šogad būs 19 miljoni latu, kas ir aptuveni par 13,6% mazāk nekā 2009.gadā un par 42,4% mazāk nekā 2008.gadā, pastāstīja VRS priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars.

2009.gadā VRS finansējums no valsts budžeta līdzekļiem bija 22 miljoni latu, bet 2008.gadā - 33 miljoni latu.

No 2010.gada 19 miljonu latu lielā VRS budžeta atlīdzībām paredzēti aptuveni 17 miljoni latu. Pērn atlīdzībās tika izmaksāti 18 miljoni latu, bet 2008.gadā - 27 miljoni latu.

VRS priekšnieks norāda uz vairākām izdevumu pozīcijām, kurās samazinājums nebūs iespējams, piemēram, komunālie pakalpojumi, par kuriem 2010.gadā plānots tērēt pusmiljonu latu. Savukārt transportlīdzekļu uzturēšanai un remontam šogad atvēlēti vien 250 000 latu, kas ir teju par 47% mazāk nekā pērn un četras reizes mazāk nekā 2008.gadā.

Kā intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Garbars, 2009.gadā VRS izmantojusi tikai 70% no dienesta rīcībā esošajiem transportlīdzekļiem, turklāt, braucot ar tiem, bija jāievēro degvielas limits - trīs līdz četri litri degvielas diennaktī katrai automašīnai.

19 transporta vienības VRS pērn nolēmusi atdot pašvaldību mācību iestādēm, bet vēl astoņi automobiļi nodoti citām Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēm. Daži transportlīdzekļi arī norakstīti, jo nav bijis līdzekļu, lai tos savestu kārtībā. Rezultātā 350 transportlīdzekļu lielais dienesta autoparks sarucis aptuveni par 10%, aprēķinājis Garbars.

Taču, neraugoties uz dienesta transportlīdzekļu skaita samazināšanu un ņemot vērā izmaiņas likumos, kopējā nodevās maksājamā naudas summa par atlikušajiem transportlīdzekļiem šogad pieaugs gandrīz divas reizes. Ja pērn nodevās par saviem transportlīdzekļiem VRS samaksāja nedaudz mazāk par 10 000 latu, šogad nāksies maksāt aptuveni 18 500 latus, liecina VRS priekšnieka aplēses. "Tas nozīmē, ka, no vienas puses, samazinām [transportlīdzekļu] skaitu, lai ietaupītu naudu uz uzturēšanas un degvielas rēķina, no otras puses, būs gandrīz divreiz vairāk jāsamaksā nodevās, tāpēc, neskatoties uz to, ka spējam atrast risinājumu un nedaudz saspiesties, nekāda lielā ietaupījuma acīmredzot nebūs," skaidro Garbars.

Tāpat dienests šogad būs spiests pārtraukt apgādāt robežsargus ar formastērpiem, jo arī tam nepietiks naudas. "Nebūs regulāras visu formastērpu nomaiņas, tā būs tikai nepieciešamības gadījumā, kad cilvēks vispār vairs nevarēs veikt savus pienākumus. Tie skaitļi, protams, liecina paši par sevi: 2008.gadā, kas nebija tas bagātākais gads, 206 000 [latu] formas tērpiem tika izlietoti, un šodien redzam iespēju ne vairāk kā 10 000 [latu] 2010.gadā iztērēt," norāda VRS priekšnieks.

2009.gadu gan VRS noslēgusi bez parādiem. "Mēs esam veikuši lielos finansējuma samazinājumus, esam iekļāvušies savos rāmjos, bet uz tā rēķina šogad [2009.gadā] netika veikta regulāra apkope tehniskajiem līdzekļiem. Mēs pārtraucām līgumus, un nedz videonovērošana, nedz citi tehniskie līdzekļi netika regulāri apkopti, papildus vēl dažādas nianses, kas ietekmē tehniku, kā rezultātā mēs prasījām un mums arī piešķīra līdzekļus no neparedzētiem gadījumiem, lai atjaunotu videonovērošanas sistēmas uz ārējās robežas. Tās jau bija izgājušas no ierindas gada beigās," skaidro Garbars.

Pērn VRS saņēma papildu naudu, lai nolaistās videonovērošanas sistēmas savestu kārtībā, bet dienesta priekšniekam ir skaidrs, ka arī šogad robežsardzei būs tādas pašas problēmas, jo piešķirtajos budžeta līdzekļos finansējuma šīs tehnikas apkopei nepietiks, tādējādi tiks radīts risks ierīču iziešanai no ierindas.

Līdzīgas problēmas negaidīti var rasties ar VRS transportlīdzekļiem, kuri savulaik tika iepirkti par Eiropas naudu, bet tagad līdzekļu to uzturēšanai nav. "Transports galvenokārt tika pirkts lielā daudzumā vienā gadā, kas nozīmē, ka arī novecošana lielam daudzumam notiek vienlaicīgi, un, ja pienāk kritiskais brīdis, kuru nevaru šobrīd noprognozēt, bet ceru, ka tā nebūs, tad, protams, tur atkal ir problēma," nobažījies VRS priekšnieks.

Tāpat Garbaru uztrauc naudas trūkums kurināmās degvielas iegādei. "Ir skaidrs, ka mums nav paredzēti līdzekļi, piemēram, kurināmās degvielas iegādei. Ceram, ka mūs ar kurināmo degvielu nodrošinās Iekšlietu ministrija - Nodrošinājuma valsts aģentūra, ja tas nenotiek, tad prognozējam parādus." Dienesta priekšnieks norāda, ka šķidrā degviela tiek izmantota apkurei vairākiem robežsardzes objektiem.

"Tātad šodien saplānotais budžets 2010.gadam ir izpildāms pie nosacījuma, ka nekas [neprognozēts] nenotiek. Protams, paļauties uz to ir diezgan riskanti," aģentūrai LETA rezumē Garbars.

Svarīgākais