Mājās gatavoti konservi ziemai noteikti būs garšīgāki nekā tie, kurus var atrast veikalu plauktos. Atver burciņu, un no tās uzvirmo vasaras aromāts. Galvenais, ka salātus var gatavot dažādus, un arī vēl oktobrī var paspēt uzburt ko gardu no rudens ražas – kabačiem, ķirbjiem, saldajiem pipariem, burkāniem, sīpoliem, kāpostiem, spinātiem, bietēm un citiem dārzeņiem. Dārzeņu salāti ziemai – tas ir arī lielisks veids, kā saglabāt organismam vajadzīgos vitamīnus. No dārzeņiem var pagatavot gan tradicionālus salātus, gan kādu modernāku variāciju, piemēram, saldskābi asu piedevu vai uzkodu – čatniju, kam ir indiešu izcelsme un kura sastāvā parasti ir daudz garšvielu un ingvers. Vēl viens no variantiem – sarūpēt dārzeņu konservus zupai, lai, gatavojot šādu maltīti, ietaupītu laiku. Pamatmaisījumu zupai var pagatavot universālu – no burkāniem, sīpoliem, bietēm un pētersīļa saknes, lai tas būtu piemērots jebkurai zupai – borščam, rasoļņikam, biešu un citām.
Universāls maisījums zupai
Sastāvdaļas: kilograms seleriju un pētersīļu zaļumu, sāls, 500 g balto un krāsaino kāpostu, tikpat daudz burkānu, saldo piparu, sīpolu, puravu. Marinādei – uz 1 litru ūdens vajag 1 līdz 2 g citronskābes un 40 g sāls un cukura.
Pagatavošana: nomazgā un notīra dārzeņus, sīki sagriež, pārkaisa sāli un visu saliek sterilizētās burkās. Visas marinādei nepieciešamās sastāvdaļas samaisa, ļauj, lai uzvārās, un karstu pārlej dārzeņiem burciņās. Uzliek burkām vāciņus un uzglabā vēsā vietā.