Krūts vēzis vairs nav letāla diagnoze

© Inga Paparde

Krūts veselības mēnesī pacientu organizācija Dzīvības koks aicina sievietes mīlēt dzīvi, sevi un regulāri pārbaudīt veselību, lai saslimšanas gadījumā ar krūts vēzi to laikus atklātu un uzsāktu ārstēšanu.

2013. gadā krūts vēzis diagnosticēts 1091 sievietei, un 708 tas atklāts slimības pirmajās stadijās. Šīm pacientēm ir vislielākā iespēja izārstēties no vēža, uzsver P. Stradiņa slimnīcas Krūts slimību centra vadītājs Arvīds Irmejs.

«Vēzis saistās ne tikai ar sliktu statistiku, bet arī ar informāciju par veselīgu dzīvesveidu, rūpēm par sevi, lai ar vēzi nesaslimtu, bet gadījumā, ja šī slimība skar, laikus vērstos pēc palīdzības. Mēs nevēlamies sievietes biedēt un šokēt, bet aicināt mīlēt dzīvi, kas nozīmē arī rūpēties par sevi,» Dzīvības koka vadītāja Gunita Berķe skaidro, kāpēc arī pasaulē oktobri sauc par veselības, ne krūts vēža mēnesi. Arī šā gada krūts vēža pacientu atbalsta kampaņa ir «pozitīvos toņos» – kā ik gadu par to atgādina rozā lentītes, kuras ikdienā var piespraust pie apģērba, priecīgās krāsās veidoti informatīvie materiāli sievietēm un mobilā aplikācija, stāstot sievietēm, kā rūpēties par savu veselību un kā pašām pārbaudīt savu krūšu veselību, kamēr vēl nav sasniegts vecums, kad valsts aicina uz mamogrāfijas pārbaudēm, vai to starplaikā. Šogad kampaņā iesaistījušies arī Fazer Latvija, no katras šokolādes Geisha ziedojot divus centus krūts vēža pacientu atbalstam, Lindex un Rimi. Šā gada kampaņas mērķis ir veicināt krūts vēža profilaksi un krūts pašpārbaužu veikšanu.

Latvijā onkologu uzskaitē pašlaik ir 13 434 sievietes, kurām ir bijis atklāts krūts vēzis. A. Irmejs norāda, ka 9069 sievietēm vēzis diagnosticēts vairāk nekā pirms pieciem gadiem, tas nozīmē, ka turpat 70 procentiem krūts vēža pacientu dzīvildze ir ilgāka par pieciem gadiem. Vecumā līdz 49 gadiem krūts vēzis pērn diagnosticēts 210 pacientēm, un šajā vecumā valsts vēl nenorīko uz krūts vēža skrīningu, tāpēc gan ārsti, gan pacientu organizācijas uzsver pašpārbaužu nozīmi – to, ko sieviete pati var izdarīt savas veselības labā. Rīgas Austrumu slimnīcas galvenā onkoloģe Dace Baltiņa aicina situāciju nedramatizēt, jo agrīni atklāts krūts vēzis ir viena no veiksmīgāk ārstējamajām diagnozēm onkoloģijā, turklāt pašlaik krūts vēža ārstēšanā ir pieejami moderni medikamenti.

Tomēr 331 sievietei krūts vēzis atklāts pēdējās stadijās, 52 sievietēm – bez precizētas stadijas. Šo problēmu nenoliedz neviens mediķis, un Dzīvības koks secina, ka situācija uzlabojas, tomēr ļoti lēni. «Veicam plašu pētījumu par cilvēka emocijām, uzzinot par vēža diagnozi, un mūsu secinājumi ir šokējoši: cilvēki, uzzinot par diagnozi, distancējas no radiem, draugiem, sabiedrības, pacientus ļoti smagi ietekmē šī ziņa,» stāsta G. Berķe. «38 procenti pacientu atzinuši, ka pēc diagnozes uzzināšanas viņi jūtas fiziski nepilnvērtīgi, vismaz puse pacientu atzīst, ka tas ļoti būtiski un smagi ietekmējis ģimenes dzīvi.» Tajā pašā laikā Latvijā vēža pacientiem netiek nodrošināta psihosociālā rehabilitācija, pēc kuras viņi varētu labāk atgriezties sabiedrībā un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

***

KRŪTS VĒZIS

• Krūts vēzis 2013. gadā diagnosticēts 1091 sievietei

247 sievietēm audzējs atklāts profilaktiskajā pārbaudē

Taču 331 sievietei novēloti – 3. vai 4. stadijā

• 69 procenti no pacientēm, kurām krūts vēzis diagnosticēts 2008. gadā, ārstēšana ir ar labiem rezultātiem, un pacientes ir dzīvas

Avots: dr. A. Irmejs

Latvijā

Pirmie velo statīvi jaunajos Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" ražotajos elektrovilcienos varētu parādīties nākamā gada sākumā, savukārt kopējās projekta izmaksas sarukušas par 25,8% - no 1,198 miljoniem eiro līdz 888 600 eiro, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Svarīgākais