Ogrē plūdi pārsteidz nesagatavotus

© f64

Šīs nedēļas pamatīgās lietavas pārvērtušas par krācošām straumēm pat tādus mazus strautiņus, kādas ir Ogres novada Urgas un Abzes upītes. Tās vienas dienas laikā izgājušas no krastiem un ienākušas blakus esošo māju pagalmos un ēkās, piespiežot to iemītniekus meklēt patvērumu drošākās vietās.

Vakar daudzus Ogresgala iedzīvotājus varēja sastapt laipojam pa ūdeņiem pie savām mājām vai uz tilta pār upi, bažīgi raugoties arvien kāpjošajos ūdeņos un izsakot prognozes par to, kas notiks tālāk.

Pagalmi un mājas applūst

Diezgan nepārliecinoši izskanēja minējumi, ka šodien jau nu noteikti situācija uzlabosies. Daži vīri pārsprieda, kur ņemt laivu, vēl citi pārrunāja ūdens sūkņu jaudu un spēju tikt galā ar uzbrūkošo upi. Valdis, kura māja gan, par laimi, neesot pie pašas Urgas, tomēr arī izjutis nelāgas pārmaiņas savā īpašumā – tualetes bedre un arī aka pārplūdusi, nebūšot laikam ilgi jāgaida, lai arī viņam ievajadzētos sūkni. Noraizējies viņš nolūkojas uz kādu ēku, kuras pagalmā jau līksmi peld pīles. «Mēs vēl šovasar runājām par plūdiem ar jauno kaimiņu, kas, pirms iegādāties nolūkoto māju upes krastā, tieši vaicāja, cik droša ir šī vieta. Es atteicu, ka nekas liels jau te piedzīvots nav. Re, kā nu iznāca! Par bargu naudu nopirka tādus kreņķus, šovakar diez vai mājās iekšā tiks,» vīrs samulsis norūc.

Uz palīdzību necer

Tikām vienā no Urdziņu kvartāla mājām upe jau bija ienākusi gan pagalmā, gan telpās. Te Neatkarīgā sastapās ar norūpējušos sievieti (savu vārdu viņa nevēlējās izpaust, jo tāpat jau pietiekot nepatikšanu), kura prātoja, vai nevajadzētu vest bērnus pie vectēva, lai viņiem nav aukstā mājā jādzīvo. Ēka, kuras ieeja ir krietni augstu virs zemes līmeņa, ir it kā drošībā, taču ūdeņi jau savu ļauno darbu esot padarījuši. Pagrabs pilns ar ūdeni, to šobrīd ierobežo vien sūknis.

«Tas nozīmē, ka mājas pamati dzīvei derīgi vairs nav: visa hidroizolācija ir beigta, apkures katls arī, jo motors ir nosvilis, kurināmais – četras tonnas granulu – vairs nav lietojams. Ja drīzumā uznāks aukstums, ko tad? Pamati iesals, un tad visas te esošās mājas cita pēc citas nobruks,» noplāta rokas Urdziņu iemītniece, uzsverot, ka astoņus gadus, kopš viņa šo māju iegādājusies, nekas tāds te nav piedzīvots. Jā, pagrabā šad un tad ūdens parādoties, taču šoreiz tas pāris stundu laikā piepildījis visu telpu. Nu jādomā, kā ar visu tikt galā pašai, atraitnei ar trim bērniem, jo gaidīt, ka kāds palīdzēs, esot naivi. Kreņķis vēl lielāks tāpēc, ka ēka pirkta uz kredīta. Ja gadījumā kas, banka īpašumu paņems sev. Negriboties nemaz i runāt! «Pilsētas dienesti? Ha! Ko tad tie ar mums runās? Vismaz par to paldies, ka Sadales tīkls neatslēdza elektrību, lai varam sūkņus darbināt. Nevaram jau arī gribēt, lai par mums rūpējas, jo viss Urdziņu 30 ēku puduris nav vairs Ogres pilsēta, bet Ciemupes teritorija, tāpēc pilsēta par mums galvu nelauza. Pat greideri ziemā nevaram uz šejieni dabūt,» ar rūgtumu teic ogrēniete. Lai gan – ko tad viņa žēlojoties, tepat blakus dzīvojot vientuļš pensionārs, kam upe jau ienākusi istabā – gulta peldot pa istabu.

Netīrītā gultne un sūkņu mazā jauda

To, kāpēc tāda nelaime notikusi, viņa un arī citi uzrunātie skaidro ar to, ka Urgas dabiskā tece ir mainīta, tās ūdeņus pārsūknē uz Ogres upi. Nu pēc šādām lietavām iekārtas un neatbilstošās caurules netiek ar apjomu galā, tāpēc redzams rezultāts. «Sūkņi jau darbojas, burbuļo iekšā Daugavā, kurai līmenis ir daudz augstāks, tāpēc tādi brīnumi notiek,» sprieda Valdis. Viņš šauboties, vai te pie vainas ir tikai netīrītās caurteces un iedzīvotāju patvaļīgi saceltie tiltiņi. Savukārt Ogres pašvaldība kā vienu no iemesliem, kāpēc plūdi izvērtušies tik neganti, minēja sen netīrīto upes gultni, gan aprādot, ka par to jāatbild būtu Zemkopības ministrijai, kurai pieder Urgas upes teritorija.

«Šobrīd situācija nav uzlabojusies, un galvenais, par ko rūpējamies, ir cilvēku drošība! Ir evakuēti tie, kuri bija ar mieru to darīt, viņiem nodrošināta pajumte un pārtika,» Neatkarīgajai skaidroja Ogres novada domes pārstāve Baiba Trumekalne, norādot, ka pašvaldība (vakar ap pulksten 18) spriedīs par ārkārtas situācijas izsludināšanu Ogrē. Viņa informēja, ka pašvaldība pati uzsākusi tīrīt gultni un aizsprostotās caurtekas, taču pēc diennakts darbus pārtraukusi, jo tas draudējis izraisīt lielākus plūdus upes lejtecē. Pašlaik esot apzināta visa iespējamā palīdzība un resursi. Tos piedāvājusi arī Aizsardzības ministrija, piesaistot NBS karavīrus, bet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvalde ir nokomplektējusi komandu, kas ir gatava ar lielas jaudas sūkni veikt ūdens atsūknēšanu applūdušajās teritorijās.

Svarīgākais