Plūdu dēļ Ogres novadā izsludina ārkārtas situāciju; reportāža - kā tur izskatās tagad?

© f64

Šodien Ogres novada dome ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu izsludināt ārkārtas situāciju gan Ogrē, gan visā novadā.

Ārkārtas situācija visā novadā izsludināta, jo ne tikai Ogrē un Pārogrē, bet arī citur novadā plūdi izraisījuši izskalojumus un nogruvumus.

Līdz šim no plūdu skartajām vietām evakuēti septiņi cilvēki, visi nogādāti sauszemē, taču neviens no viņiem nav devies uz pašvaldības nodrošināto evakuācijas vietu Slimnīcas ielā 2.

Apsekotas ir jau 120 mājas, turpinās ūdens līmeņa novērošana.

Kā ziņots, šovakar no plūdu teritorijas evakuēta vēl viena sieviete un divi suņi. Līdz ar to kopumā evakuēti septiņi cilvēki un trīs suņi. Savukārt vēl astoņi cilvēki atrodas plūdu bīstamajā teritorijā, taču no evakuācijas ir atteikušies.

Kā pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere, ūdens līmenis Urgas upē cēlies par aptuveni diviem metriem. Kopumā applūdušas 50 privātmājas.

Šodien Ogrē darbu ir sācis augstas veiktspējas sūknēšanas modulis "BaltFloodCombat", kas spēj īsā laikā pārsūknēt lielu daudzumu ūdens. Plkst.12 Ogres novada pašvaldība sasauca Civilās aizsardzības komisiju un nolēma iesaistīt Nacionālos bruņotos spēkus, kā arī pašvaldībai veikt pārrunas ar Zemkopības ministriju. Tāpat tika lemts piesaistīt augstas veiktspējas sūknēšanas moduli "BaltFloodCombat" un mobilizēt VUGD.

Plānots, ka sūknēšanas darbi notiks kopumā trīs vietās. Vienā no tām darbosies pašvaldības rīcībā esošie sūkņi, otrā - "BaltFloodCombat" sūkņi, bet trešajā - Zemgales reģionālās brigādes plūdu modulis.

Kā iepriekš skaidroja SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" (ZMNĪ) Meliorācijas departamenta vadītājs Edgars Griķītis, iepriekšējās diennakts situācija Ogrē, strauji pārplūstot Urgas upītei, vērtējama kā ārkārtas un nekontrolējama, savukārt ūdens noteci no applūdušās teritorijas traucēja un kavēja krūmu un ūdensaugu aizaugums, kā arī iedzīvotāju uzbūvētie tiltiņi.

Svarīgākais