Meklēs jaunas teritorijas militārajām mācībām

© f64

Līdz ar sabiedroto karaspēku vienību ierašanos Latvijā un daudz intensīvāku militāro mācību grafiku, Ādažu poligona teritoriālās rezerves ir izsmeltas.

 Ar pašreizējiem 7784 hektāriem vairs nepietiek. Tas vai nu jāpaplašina, vai arī armijai jāmeklē jauna vieta. Vakar Ādažu bāzē notika ASV 1. kavalērijas brigādes karavīru sagaidīšanas ceremonija. 150 vīru vienība ieradusies komplektā ar pieciem tankiem Abrams un 12 kaujas mašīnām Bradley. Viņi nomaina desantniekus, kuri Latvijā ieradās pavasarī, saasinoties situācijai Ukrainā. Vienlaikus Ādažos atrodas arī 170 norvēģu karavīri un viņu desmit bruņutransportieri CV90. Tikko notikušajās mācībās Sudraba bulta piedalījās arī igauņi ar savu bruņutehniku. Aizsardzības ministrija atzīst, ka sabiedroto ierašanās dod iespēju latviešu karavīriem apgūt prasmes, kas citādi paliktu nepieejamas. Latvijas arsenālā šāda bruņojuma nav. Vienlaikus mācību intensitāte liekot domāt par paplašināšanos. Poligona noslogojuma grafiki ir pierakstīti pilni. Zemessardzes komandieris Leonīds Kalniņš Neatkarīgajai stāsta, ka militārā vadība šo nepieciešamību apsver jau gadus četrus. Principā militārās mācības varot notikt jebkurā teritorijā (protams, garantējot drošību), bet tieši kaujas šaušanai no «lieliem stobriem» piemērots ir vienīgi Ādažu poligons. Arī Aizsardzības ministrijas preses dienests apstiprina, ka brīvas mācību vietas meklēšana ir dienaskārtībā: «Šobrīd tiek apzināti iespējamie risinājumi un teritoriju atbilstība NBS un ZS apmācību prasībām tā, lai maksimāli maz skartu privātīpašnieku intereses.».

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.