Pētījums apliecina ilgāku dzīvi vēža pacientiem

© Scanpix

Krūts veselības mēnesī, kad visa pasaule pievērš uzmanību krūts vēža saslimstības mazināšanai, farmācijas kompānija Roche nākusi klajā ar ziņu par jaunākajiem sasniegumiem krūts vēža ārstēšanā. Septembra nogalē Madridē, Spānijā, Eiropas Medicīniskās onkoloģijas biedrības kongresā, kompānija iepazīstināja ar Cleopatra III fāzes klīniskā pētījuma rezultātiem. Šajā pētījumā iesaistījās arī Latvijas mediķi un pacienti.

Pētījumā pierādīts, ka ar jaunām zālēm Perjeta iespējams iegūt ievērojami labākus rezultātus agresīva HER2 pozitīva metastātiska krūts vēža ārstēšanā. Pievienojot terapijai šo medikamentu, pacienšu dzīvildze (dzīves ilgums kopš diagnosticēts vēzis) pieauga par vidēji 15,7 mēnešiem salīdzinājumā ar iepriekš lietoto medikamentu Herceptin un ķīmijterapiju.

HER2 pozitīvs krūts vēzis ir īpaši agresīva slimības forma, kas skar aptuveni 20 procentus pacientu. Pētījumā iekļauti 808 pacienti ar agrāk neārstētu HER2 pozitīvu audzēju, un primārais vērtēšanas kritērijs pētījumā bija dzīvildze bez slimības progresijas. Pētījuma gaitā daļa pacientu saņēma jaunizstrādāto medikamentu kopā ar citiem līdz šim terapijā izmantotiem medikamentiem un ķīmijterapiju, savukārt otra daļa – jaunā preparāta vietā saņēma placebo (vielas bez farmakoloģiskas iedarbības – aut.). Pētījums sākās jau 2009. gadā un turpinās joprojām, arī Latvijā pacienti turpina saņemt medikamentus, Neatkarīgā noskaidroja Roche. Jaunākie secinājumi rāda, ka Eiropas Savienībā jau 2013. gadā reģistrētajām zālēm metastātiska krūts vēža ārstēšanai ir jauni sasniegumi, nodrošinot ievērojami labākus dzīvildzes rezultātus.

«Zinātnieki atzinuši, ka pacientu dzīvildzes pagarinājums gandrīz par 16 mēnešiem, sasniedzot vidējo dzīvildzi piecus gadus, ir viens no visilgākajiem dzīvildzes pagarinājumiem, kas panākts metastātiska krūts vēža ārstēšanā,» uzsver Roche Latvija direktors Rauls Vēliņš. «Iespējams, tas pat ir ilgākais dzīvildzes pagarinājums visa veida vēžu ārstēšanā, jo parasti metastātiska vēža gadījumā ar zālēm dzīvildzi iespējams pagarināt tikai par dažiem mēnešiem.» Roche līdz šā gada beigām iesniegs pieteikumu Nacionālajam veselības dienestam iekļaut šīs zāles valsts kompensējamo zāļu sarakstā.

Svarīgākais