RECEPTE: Krāsainā marmelāde

© publicitātes

Ar dažādu krāsu konfektēm – marmelādi mēdz rotāt kūkas, tortes, kēksus un kliņģerus, to pievieno desertam vai saldummīļi izbauda pie tējas vai kafijas. Saldo gardumu var izmantot kanapē maizītēm, to papildinot ar sieru, citrona šķēli un olīvām. Marmelādi gatavo no augļiem, kam pievieno pektīnu, cukuru un dažādas piedevas – augļu sulas, želatīnu vai agaru.

Marmelādē ir daudz pektīna – polisaharīda, kas lieliski iztīra zarnu traktu, attīra aknas, palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs. Satur arī daudz C vitamīna, bet nesatur taukus. Pirmās marmelādes izgatavotas no āboliem un aivas, vēlāk šim saldumam sāka izmantot aprikozes un apelsīnus. Ja ir vēlēšanās, marmelādi var gatavot arī mājās, un tas nav sarežģīti. Lai marmelāde iegūtu skaistu krāsu un aromātu, tai pievieno citrusaugļus un vīnogas. Šo saldumu mēdz gatavot daudzkrāsainu.

 Noderīgi!  

* Kvalitatīvai marmelādei raksturīga caurspīdīga, stiklveida struktūra, ar redzamām divām kārtām un nedaudz skābena garša. Ja uz tās uzspiež ar pirkstu, marmelāde ātri atgūst sākotnējo formu.         

Mannas mafini ar marmelādi  

 Sastāvdaļas:150 g mannas putraimu, 2 olas, 150 g margarīna, 150 g cukura, 50 ml kefīra, šķipsniņa vanilīna, 70 g kviešu miltu, 30 g augļu marmelādes, pūdercukurs.

Pagatavošana:mannu aplej arkefīru un samaisa (ļauj, lai pastāv 10 līdz 15 minūtes). Margarīnu izkausē uz lēnas uguns. Uzlej uz mannas, samaisa. Pievieno vanilīnu. Samaisa. Pievieno olas, cukuru, samaisa, pievieno miltus un samaisa, kamēr iegūst viendabīgu konsistenci. Ņem silikona mafinu formiņas, liek tajās papīra sloksnītes. Liek tajās marmelādi, pēc tam lej iegūto masu. 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī cep 15 līdz 20 minūtēm. Kad mafini ir gatavi, rotā ar marmelādi un pārkaisa ar pūdercukuru.

Mājās gatavota apelsīnu marmelāde 

Sastāvdaļas:kilograms apelsīnu,2 citroni, 3 litri ūdens, 2,5 kg cukura

Pagatavošana:citronus un apelsīnus nomazgā, noslauka un sagriež tievās sloksnītēs. Izņem kauliņus. Sasmalcina mizu un mīkstumu. Pievieno masu aukstam ūdenim un atstāj uz pāris diennaktīm. Iegūto masu ielej alumīnija katlā, uzliek vāku un vāra uz lēnas uguns (tā jāvāra pusotras stundas, lai miza pilnībā kļūtu mīksta). Izberž masu caur sietu, pievieno cukuru, turpina vārīt un maisīt, kamēr ir gatava. Ja vēlas cietāku, jāvāra ilgāk.

Svarīgākais