DIENAS SVARĪGĀKO NOTIKUMU KOPSAVILKUMS

© f64

Šīsdienas nozīmīgāko norišu apskats.

CENAS KRĪT: Saistībā ar Krievijas embargo un piena pārprodukciju Eiropas Savienībā turpinās piena iepirkuma cenu kritums, kas atsaucas arī uz Latviju, kur augustā, salīdzinot ar jūliju, piena iepirkuma cena samazinājusies par 7%, bet septembrī samazinājums gaidāms 25%-26% apmērā.

DĀRGS PRIEKS: Visdārgāk viena Saeimas deputāta mandāta iegūšana izmaksājusi Ingunas Sudrabas vadītajai partijai "No sirds Latvijai", kura šim mērķim iztērējusi aptuveni 56 000 eiro. Priekšvēlēšanu aģitācijas periodā pirms Saeimas vēlēšanām no 7.jūnija līdz 4.oktobrim partija priekšvēlēšanu izdevumiem drīkstēja izlietot summu, kas nepārsniedz 422 997 eiro, ja partija iesniegusi savus deputātu kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām visos vēlēšanu apgabalos.

INFLĀCIJA SĀK AUGT: Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada septembrī, salīdzinot ar pērno septembri, palielinājās par 1,0%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

PRIEKS PAR SAVĒJO: Šī gada Eiropas Savienības (ES) Literatūras balvu saņēmis rakstnieks Jānis Joņevs par romānu "Jelgava 94", liecina Eiropas Komisijas (EK) paziņojums.

DALA PRĒMIJAS: Nobela prēmija ķīmijā trešdien piešķirta amerikāņiem Ērikam Becigam un Viljamam Mērneram un vācietim Štefanam Hellam par darbu superfluorescentas mikroskopijas izstrādē, teikts Nobela komitejas paziņojumā.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.