Latvijas vadītāju svētku uzrunas vērtē atzinīgi

Ņemot vērā saspringto situāciju valstī, Latvijas valstsvīru svētku uzrunas esot vērtējamas atzinīgi, aģentūrai LETA teica politologs Ivars Ījabs.

Valsts prezidenta Zatlera runa, viņaprāt, bijusi gana reprezentabla. Taču esot jāņem vērā, ka prezidents šo pienākumu veicis jau trešo reizi. Ījabs gan pauda šaubas, vai sabiedrības daļa, kas ilgojas pēc stingrākas rokas ir tik liela, lai valsts pirmās personas runā tik ļoti liela daļa būtu veltīta "vadonisma" kritizēšanai.

Savukārt atsauce uz Garlība Merķeļa darbu "Latvieši" esot bijis jauks akcents.

Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL) un viņa sabiedrisko attiecību konsultantiem gan esot jāpiestrādā pie Dombrovska publiskā tēla. Lai gan Dombrovskis svētku uzrunu esot teicis pirmo reizi, Ījabs uzskata, ka netikšana līdzi tekstam un pārteikšanās neatbilst tam līmenim, kādā ir jārunā valdības vadītājam.

Saturiski arī Dombrovska runa esot bijusi gana "jēdzīga". Ījabs, blakus runā paustajām cerībām valstij tikt laukā no bedres, akcentēja premjera aicinājumu maksāt nodokļus.

Kā ziņots, Zatlers savā svētku uzrunā teica: "Mums šodien ir vajadzīgi atbildīgi valstsvīri, nevis vadoņi. Valstsvīri, kas atrod pareizo ceļu, rodot iedvesmu brīvu cilvēku pārliecībā, mērķa apziņā, iekšējā spēkā un brīvībā. "Vadonismam" atstāsim vietu uz teātra skatuves, nevis dzīvē!" sacīja Zatlers.

Viņš aicināja cilvēkus piedalīties 10.Saeimas vēlēšanās, turklāt piedalīties gudri, nevis "spēlējoties vai protestējot".

Savukārt Dombrovskis tradicionālajā gadumijas uzrunā kritizēja iepriekšējo valdību izšķērdīgo politiku un aicināja Latvijas iedzīvotājus nospraustu jaunus mērķus un godprātīgi maksāt nodokļus.

Svarīgākais