Sadārdzinās laulības reģistrācija ārvalstīs

© Scanpix

No šodienas Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs par laulības reģistrācijas procedūru būs jāmaksā ne vien valsts nodeva, bet arī konsulārā maksa un par svinīgu ceremoniju būs jāšķiras no 100 latiem, bet par procedūru bez svinīgas ceremonijas - no 50 latiem.

To paredz 24.novembrī valdībā apstiprinātie noteikumi par Ārlietu ministrijas sniegto konsulāro maksas pakalpojumu cenrādi, kas šodien stājas spēkā.

Līdz šim valsts nodeva par laulības noslēgšanu bija pieci lati. Līdz ar to, lai salaulātos Latvijas pārstāvniecībā, būs jāmaksā 55 lati vai 105 lati.

Kopumā noteikumi paredz palielināt maksu atsevišķiem konsulārajiem pakalpojumiem, kā arī palielināt sniegto pakalpojumu klāstu. Arī līdz šim no jauna cenrādī iekļautie pakalpojumi faktiski tika sniegti, taču netika uzskaitīti un par tiem netika iekasēta maksa.

Laulību reģistrācijas procedūra ir viens no pakalpojumiem, kas līdz šim cenrādī nebija iekļauts un bija bez maksas, taču patlaban tas ir visdārgākais jaunajā cenrādī norādītais pakalpojums. Tomēr laulību reģistrācija Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs būs lētāka nekā, piemēram, Polijas vēstniecībā Īrijā vai Lietuvas vēstniecībā Īrijā, kur šis pakalpojums tiek sniegts par attiecīgi 180 eiro (126,5 latiem) un 200 eiro (140,56 latiem). 2008.gadā visās Latvijas pārstāvniecībās tika reģistrētas 13 laulības.

Vidēji konsulārajiem pakalpojumiem cenas palielinājušās no pieciem līdz 15 latiem. Piemēram, notariālas darbības veikšana ārpus diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības telpām no pieciem latiem palielināta uz 20 latiem. Savukārt dokumenta tulkošana (viena lapaspuse) līdz šim maksāja piecus latus, bet tagad cena paredzēta no 20 līdz 40 latiem atkarībā no darba veikšanas ātruma un tulkojuma veida.

Plānotais konsulāro maksas pakalpojumu kopējo ieņēmumu pieaugums gadā ir 277 689 lati.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.