Harbacēviča: Izglītībā un zinātnē strādājošajiem jābūt solidārākiem

Izglītības un zinātnes nozarēs strādājošajiem jābūt solidārākiem pret savu kolēģu prasībām, jo tikai tā iespējams panākt savu prasību apmierināšanu, uzskata bijusī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Astrīda Harbacēviča.

Kā atzina Harbacēviča, ņemot vērā to, ka LIZDA sevī ietver ļoti dažādu iestāžu pārstāvjus, panākt vienoto līniju arodbiedrības prasībās bijis salīdzinoši grūti.

"Mums ir jāpierāda un jāsaprot, ka, piemēram, zinātnieks un zinātnes finansējums ir daudzējādā ziņā atkarīgs no tā, cik zinātnes uzdevumu, vajadzību un misiju sapratīs katrs no arodbiedrības biedriem," viņa uzskata. Tādēļ nozarē strādājošajiem ir jāiemācās solidaritāte, zinātniekam kļūstot solidāram ar bērnudārzos strādājošajiem un skolotājiem un otrādi.

Harbacēviča uzsver – šis ir jautājums, pie kura viņas vadībā arodbiedrība ir mēģinājusi strādāt, un pat parādījušies "pirmie asni", jo tieši pēdējā laikā zinātnieki ne tikai ar LIZDA palīdzību izvirzījuši savas prasības valdībai, bet zinātniekus apvienojošās organizācijas iekļāvušās kopīgajā LIZDA darbībā.

To viņa vērtē kā daudzu gadu darba rezultātu, jo vēl aptuveni pirms pieciem gadiem kādā no Latvijas Zinātnieku savienības sanāksmēm ar LIZDA piedalīšanos zinātnieki tikai pirmo reizi atzinuši, ka nav darījuši pareizi, neiesaistoties kopīgā prasību formulēšanā, jo tikai tā būtu bijis iespējams panākt rezultātu.

Latvijā

11. oktobrī notika Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas vizīte Aizkrauklē, kur notika tikšanās ar matemātikas skolotājiem apvienības trīsdesmitgadei veltītā konferencē, saruna ar pašvaldības pārstāvjiem, viesošanās Aizkraukles profesionālajā vidusskolā un lieliskā daudzfunkcionālā sporta laukuma apskate.

Svarīgākais