Tiek palielināts akcīzes nodoklis cigaretēm

Šodien stājas spēkā grozījumi likumā par akcīzes nodokli, kas paredz nodokļa likmes palielināšanu cigaretēm.

Tiek noteikta jauna minimālā nodokļa likme cigaretēm, kura nevarēs būt zemāka par 48 latiem par 1000 cigaretēm. Minimālās likmes paaugstināšana lētākās cigaretes sadārdzinās par vidēji 12%.

No šodienas tiek atcelts nosacījums par nodokļa atmaksu par degvieleļļu (mazutu), kas izmantota siltuma ražošanai telpu apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Turpmāk tiek piemērota samazināta akcīzes nodokļa likme 11 lati par 1000 kilogramiem.

Šīs nav vienīgās akcīzes nodokļa izmaiņas, kuras šogad tiks īstenotas.

Ar 1.februāri plānots paaugstināt akcīzes nodokli vīnam un raudzētajiem dzērieniem no 40 latiem par 100 litriem uz 45 latiem jeb par 12,5% un starpproduktiem ar absolūtā spirta saturu līdz 15 tilpumprocentiem no 42 latiem par 100 litriem uz 45 latiem par 100 litriem jeb par 7,1%.

Ar 1.aprīli iecerēts ieviest datorizētu akcīzes preču pārvietošanas un kontroles sistēmu, attiecīgi precizējot likumā lietotos terminus, nodokļa maksātāju loku, normas par akcīzes preču pārvietošanu, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu datorizētās sistēmas ietvaros, un citus nosacījumus.

Ar 1.maiju plānots aplikt ar nodokli dabas gāzi, ko izmanto kā kurināmo, piemērojot likmi 15,60 lati par 1000 kubikmetriem, un dabas gāzi, ko izmanto kā degvielu, piemērojot likmi 70 lati par 1000 kubikmetriem.

Savukārt ar 2010.gada 1.jūliju iecerēts piemērot degvielai, kuru izmanto par kurināmo, samazinātu akcīzes nodokļa likmi - 15 lati par 1000 litriem, ja tā satur rapšu sēklu eļļu vai no rapšu sēklu eļļas iegūtu biodīzeļdegvielu, savukārt fosilajai degvielai, kuru izmanto par kurināmo, nodokļa likme būs 40 lati par 1000 litriem.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais