Jauna, interesanta recepte noteikti ir tā vērta, lai to nekavējoties izmēģinātu un ieteiktu arī draugiem.
Latgales gurķu salāti
SASTĀVDAĻAS:
1,6 kg gurķu
400 g sīpolu
3 ēdamkarotes sāls
3 ēdamkarotes cukura
6 ēdamkarotes 9% etiķa
12 ēdamkarotes eļļas
5 ēdamkarotes sakapātu diļļu
2 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu
PAGATAVOŠANA: gurķus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Sīpolus sagriež plānās ripiņās vai pusripiņās. Kopā ar kapātiem zaļumiem visu liek lielā bļodā. Pievieno visas garšvielas, etiķi, eļļu. Visu labi samaisa un uz 3–4 stundām atstāj, lai garšas ievelkas un salāti atsulojas. Salātus blīvi pilda burkās un ar karoti piespiež, pa virsu pārlej atsulojušos šķidrumu. Puslitra burkas pasterizē 80 grādu temperatūrā 20 minūtes, aizvāko, apgāž uz vāciņa un ļauj atdzist. Uzglabā vēsumā.
Biešu salāti
SASTĀVDAĻAS:
1,5 kg vārītu biešu
1,5 kg burkānu
1,5 kg sīpolu
1,5 kg Antonovkas ābolu
300–400 ml eļļas
3 ēdamkarotes sāls
5 lauru lapas
melnie graudu pipari
smaržīgie pipari
sāls
pāris ķiploka daiviņas
cukurs
PAGATAVOŠANA: uz rupjās rīves sarīvē burkānus. Sasmalcina sīpolus. Burkānus un sīpolus dziļā pannā sakarsētā eļļā apcep, tad visu liek katlā. Katlā pievieno uz rupjās rīves sarīvētas vārītas bietes un ābolus, ko iepriekš arī nedaudz apcep. Pievieno sāli, cukuru, piparus, lauru lapas, pielej eļļu un aptuveni 30 minūtes sautē. Ja šķiet, ka masa par biezu, pielej kādu puslitru ūdens. Pievieno ar ķiploku spiedi saspiestus ķiplokus. Ja gribas, pievieno vēl kādas sev tīkamas garšvielas, pasautē vēl aptuveni 5 minūtes. Karstus salātus pilda burkās un tūlīt aizvāko. Uzglabā vēsumā.
Salāti lieliski garšo auksti, taču no tiem, pievienojot gaļas vai dārzeņu buljonam, var pagatavot gardu biešu zupu.