RECEPTES: Gurķi Latgales gaumē un pikantie biešu salāti

© Leonīds Gusevs

Jauna, interesanta recepte noteikti ir tā vērta, lai to nekavējoties izmēģinātu un ieteiktu arī draugiem.

Latgales gurķu salāti

SASTĀVDAĻAS:

1,6 kg gurķu

400 g sīpolu

3 ēdamkarotes sāls

3 ēdamkarotes cukura

6 ēdamkarotes 9% etiķa

12 ēdamkarotes eļļas

5 ēdamkarotes sakapātu diļļu

2 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu

PAGATAVOŠANA: gurķus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Sīpolus sagriež plānās ripiņās vai pusripiņās. Kopā ar kapātiem zaļumiem visu liek lielā bļodā. Pievieno visas garšvielas, etiķi, eļļu. Visu labi samaisa un uz 3–4 stundām atstāj, lai garšas ievelkas un salāti atsulojas. Salātus blīvi pilda burkās un ar karoti piespiež, pa virsu pārlej atsulojušos šķidrumu. Puslitra burkas pasterizē 80 grādu temperatūrā 20 minūtes, aizvāko, apgāž uz vāciņa un ļauj atdzist. Uzglabā vēsumā.

Biešu salāti

SASTĀVDAĻAS:

1,5 kg vārītu biešu

1,5 kg burkānu

1,5 kg sīpolu

1,5 kg Antonovkas ābolu

300–400 ml eļļas

3 ēdamkarotes sāls

5 lauru lapas

melnie graudu pipari

smaržīgie pipari

sāls

pāris ķiploka daiviņas

cukurs

PAGATAVOŠANA: uz rupjās rīves sarīvē burkānus. Sasmalcina sīpolus. Burkānus un sīpolus dziļā pannā sakarsētā eļļā apcep, tad visu liek katlā. Katlā pievieno uz rupjās rīves sarīvētas vārītas bietes un ābolus, ko iepriekš arī nedaudz apcep. Pievieno sāli, cukuru, piparus, lauru lapas, pielej eļļu un aptuveni 30 minūtes sautē. Ja šķiet, ka masa par biezu, pielej kādu puslitru ūdens. Pievieno ar ķiploku spiedi saspiestus ķiplokus. Ja gribas, pievieno vēl kādas sev tīkamas garšvielas, pasautē vēl aptuveni 5 minūtes. Karstus salātus pilda burkās un tūlīt aizvāko. Uzglabā vēsumā.

Salāti lieliski garšo auksti, taču no tiem, pievienojot gaļas vai dārzeņu buljonam, var pagatavot gardu biešu zupu.