RECEPTES: Vislabākie konservi ziemai no kabačiem

© Leonīds Gusevs

Sen pārbaudīta patiesība – viss, ko rudenī čakla saimniece paspēj salikt burkās, podos, mucās, ķipīšos vai citos traukos, ziemas mēnešos – uh, kā noder! Un mājinieki to prot novērtēt. Tagad, rudenī, dārzi vēl izaugušās ražas pilni, tirgu un veikalu plaukti lūst no lauku labumu bagātības, ir vienkārši mazliet jāpacenšas un jāļaujas radīšanas priekam.

Kuram, gan, dārzā neaug kabači! Taču šis dārzenis ir pelnījis to, lai būtu visu iecienīts un mīlēts.

Kabači tomātos

SASTĀVDAĻAS:

3 kg nepāraugušu kabaču

1 l ūdens

150 g tomātu pastas

1 glāze cukura

1 ēdamkarote sāls

pusglāze 9% etiķa

3 ēdamkarotes augu eļļas

1 ķiploka daiviņa

diļļu, pētersīļu zaļumu buntītes

1–2 dažādu krāsu saldās paprikas

čili pipars

smaržīgie pipari

1–2 tējkarotes maltu melno piparu

PAGATAVOŠANA: kabačus nomazgā, nomizo un sagriež 8–10 mm biezās šķēlēs. Nomazgā, iztīra saldo papriku, sagriež salmiņos. No ūdens, sāls, cukura, eļļas, etiķa un tomātu pastas pagatavo mērci un to uzvāra. Mērcei pievieno garšvielas, ieber kabaci, saldo papriku. Katlu aizvāko un uz mazas uguns vāra 10 minūtes. Pievieno sasmalcinātus ķiplokus un zaļumus, vēl pavāra 3–5 minūtes, lej sterilās burkās un karstas aizvāko. Uzglabā vēsumā.

Kabaču čatnijs

SASTĀVDAĻAS:

1,5 kg kabaču

500 g burkānu

400 g sīpolu

4 sarkanās paprikas

5 ķiploka daiviņas

2 tējkarotes sāls

200 ml 9% etiķa

250 g cukura

2 ēdamkarotes karija pulvera

1 ēdamkarote sinepju pulvera

3 ēdamkarotes citrona sulas

PAGATAVOŠANA: visus receptē minētos dārzeņus sagriež vienāda lieluma kubiņos, ķiplokus smalki sakapā. Kabačus samaisa ar sāli, lai tie atsulojas, tad sulu notecina. Katlā ielej eļļu, kad tā karsta, apcep sakapātus ķiplokus, šķēlēs sagrieztus sīpolus. Kad tie zeltaini, ber klāt visus pārējos dārzeņus. Pievieno visas garšvielas (izņemot citrona sulu) un aptuveni stundu, pa reizei apmaisot, uz lēnas uguns sutina. Pašās beigās pievieno citrona sulu, virumu apmaisa un karstu pilda sterilās burkās. Uzreiz aizvāko. Uzglabā vēsumā.

Latvijā

Ukraiņu bērniem jāintegrējas Latvijas sabiedrībā, taču valsts vēl nav pilnībā izplānojusi, kas, kā un par kādu naudu šiem bērniem iemācīs latviešu valodu. Skolas jau tagad ceļ trauksmi. Tikmēr Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz, ka no nākamā gada 1. septembra ukraiņu bērniem Latvijā būs pienākums mācīties klātienē.

Svarīgākais