Pēc uzturēšanās atļauju atcelšanas darījumu skaits ar īpašumiem sarucis par 32%

© f64

Septembrī darījumu skaits ar nekustamajiem īpašumiem samazinājies par 32%, tas skaidrojams ar nerezidentu aktivitātes samazināšanos, norāda nekustamo īpašumu kompānijas "Balsts" valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Septembrī Rīgas mikrorajonu sērijveida dzīvokļu cenas turpināja palielināties. Atšķirībā no vairākiem iepriekšējiem gadiem, kad tipveida dzīvokļu vidējai cenai bija raksturīgas svārstības gan pieauguma, gan samazinājuma virzienā, šogad šis mājokļu tirgus rādītājs audzis visa gada laikā. 635 eiro par kvadrātmetru - tāds varētu būt cenu rādītājs, noslēdzot 2014.gadu, un tas būtu par 5% vairāk nekā 2013.gada nogalē, prognozē Zariņš.

Septembrī Rīgas sērijveida dzīvokļu cenu kāpums 0,13-1,21% robežās konstatēts lielākajā daļā Rīgas mikrorajonu, centrā un jaunajos projektos, bet kritums 0,15-0,49% robežās novērojams Teikā un Ziepniekkalnā.

"Prognozējams, ka 2014.gada trešajā ceturksnī gaidāmas jaunas cenu svārstības. Cenas samazinājums gaidāms mājokļiem, kuri piedāvājumā līdz šim bija par cenu virs 142 300 eiro. Pretējā gadījumā vietējais pieprasījums un piedāvājums tā arī nesastapsies. Vietējie pircēji visvairāk interesējas par dzīvokļiem, kuru cena nav lielāka par 100 000 eiro. Savukārt nekustamo īpašumu tirgū Rīgas centra jaunie projekti un dzīvokļi rekonstruētās mājās kā bija, tā arī paliks nerezidentu pieprasīti," skaidro Zariņš.

Gadu no gada tieši rudens pirmajā pusē dzīvokļu īpašnieki prasa augstāku cenu par īres dzīvokļiem, norāda Zariņš. Visaugstākās dzīvokļa īres likmes patlaban tiek prasītas Vecrīgā. Tur vidējā cena ir 12 līdz 13 eiro par kvadrātmetru mēnesī bez komunālajiem maksājumiem. Par tādas pašas kvalitātes dzīvokļiem klusajā centrā tiek prasīti seši līdz desmit eiro par kvadrātmetru. Labas kvalitātes privātmājas Rīgā tiek piedāvātas īrēšanai par 1000 līdz 1500 eiro mēnesī.

2014.gada otrajā pusgadā ir liels pieprasījums pēc tirdzniecības platībām Vecrīgā un galvaspilsētas aktīvajā centrā. Vēl tikai pirms četriem gadiem brīvo platību īpatsvars bija no 25% līdz 30%, pašlaik šis rādītājs populārākajās tirdzniecības ielās nepārsniedz 10%. A un B kategorijas biroju platību kopējais apjoms Rīgā ir 580 000 kvadrātmetru. Rīgas mikrorajonos nomas likmes ir robežās no četriem līdz 15 eiro par kvadrātmetru.

Svarīgākais