Par ārsta pakalpojumiem būs jāmaksā mazāk

Šodien spēkā stājas grozījumi noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, kas līdzās citām izmaiņām nosaka, ka turpmāk par apmeklējumu pie ambulatorā speciālista būs jāmaksā trīs lati līdzšinējo piecu latu vietā.

Tāpat par par katru slimnīcā pavadīto dienu, sākot no otrās dienas, pacienta iemaksa tiks samazināta no 12 līdz 9,50 latiem.

Savukārt par ģimenes ārsta izsaukšanu mājās gripas epidēmijas laikā pie pacienta, kurš saslimis ar gripu, turpmāk būs noteikta samaksa – 2 lati. Noteikts, ka par primārās veselības ārstu var būt pediatrs, kas veic ģimenes ārsta funkcijas mazajiem pacientiem. Paplašinātas arī indikācijas, ar kurām pacienti var saņemt medicīnisko aprūpi mājās.

Tāpat noteikumos tiek precizēts valsts budžeta līdzekļu sadalījums veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai, jo, veicot reformas veselības aprūpes sistēmā, tiek palielināts ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem paredzētais finanšu līdzekļu apmērs un samazināts stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu apjoms.

Samazinoties kopējam finanšu līdzekļu apjomam, procentuāli palielinās neatliekamajai medicīniskai palīdzībai novirzītā finanšu līdzekļu procentuālais apmērs pret kopējo veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai paredzēto valsts budžeta līdzekļu apmēru.

Noteikumos arī noteikti tie veselības aprūpes pakalpojumi, kas turpmāk netiks apmaksāti no veselības aprūpes nozarei piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Tomēr tas neattieksies un joprojām apmaksās osteomielītu, strutaino artrītu un mīksto audu iekaisumu ārstēšanu, tostarp mugurkaula ķirurģiju, endoprotezēšanas operācijas, onkoloģisko saslimšanu kaulos un mīkstajos audos ārstēšanu, nerekonstruktīvas endoskopiskas operācijas (neapmaksā operācijas ar implantu pielietošanu), atkārtotas mugurkaula operācijas, ja recidīvs notiek gada laikā no operācijas veikšanas brīža vai ar mugurkaula ķirurģijas konsilija atzinumu, kā arī mugurkaula distrofiski-deģeneratīvu saslimšanu ārstēšanu.

Tiek precizēti nosacījumi, pacientam saņemot veselības aprūpes pakalpojumus slimnīcas uzņemšanas nodaļā, kas paredz - ja pacients vēršas slimnīcas uzņemšanas nodaļā pēc savas iniciatīvas un netiek stacionēts, bet pacientam ir trauma, pēkšņa saslimšana vai hroniskas slimības saasināšanās, kas prasa steidzamu ārstniecības personu iejaukšanos, un nepieciešamā palīdzība pārsniedz primārās veselības aprūpes ārsta kompetenci, tad centrs apmaksā uzņemšanas nodaļā sniegtos ambulatoros pakalpojumus.

Savukārt, ja pacientam nav traumas, pēkšņas saslimšanas vai hroniskas slimības saasināšanās, kas prasa steidzamu ārstniecības personu iejaukšanos, vai nepieciešamā palīdzība nepārsniedz primārās veselības aprūpes ārsta kompetenci, pacients apmaksā uzņemšanas nodaļā sniegtos ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus saskaņā ar slimnīcas maksas pakalpojumu cenrādi.

Noteikumos tiek precizēta samaksas kārtība par dienas stacionārā sniegtajiem sekundārās ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumiem un noteikts, ka samaksu par dienas stacionārā sniegtajiem sekundārajiem ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem veic saskaņā ar manipulāciju sarakstu un pakalpojumu tarifiem par profilakses, diagnostikas, ārstēšanas un rehabilitācijas pakalpojumiem atbilstoši ārstniecības personas kompetencei. Palielināts tiks gultas dienas tarifs par ārstēšanos dienas stacionārā no 1,22 līdz 7,43 latiem.

Tiek precizēti traumpunktā sniegto veselības aprūpes pakalpojumu nosacījumi, kas nodrošina iedzīvotājiem medicīniskās palīdzības pieejamību ne tikai traumu gadījumā, bet arī citos gadījumos, kad nav pieejama ģimenes ārsta vai dežūrārsta palīdzība vai nepieciešamā palīdzība pārsniedz primārās veselības aprūpes ārsta kompetenci.

Vienkāršota arī samaksas kārtība par stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, par pamatu ņemot vidējās viena pacienta ārstēšanas izmaksas noteiktam pakalpojumu apjomam.

Noteikumos ir normas, kuras nosaka pediatra veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, proti, par primārās veselības aprūpes ārstu var būt pediatrs, kas veic noteikumos paredzētās ģimenes ārsta funkcijas, savukārt Veselības norēķinu centrs slēdz līgumu ar pediatru, ja pediatrs iesniedzis centrā rakstisku iesniegumu, kurā izteicis vēlēšanos strādāt par pediatru centra apstiprinātajā un ar attiecīgo pašvaldību saskaņotajā pediatra darbības pamatteritorijā.

Tiek precizēta endoprotezēšanas kārtība, kurā noteikts, ka viena pacienta ārstēšanas izmaksās, veicot plānveida endoprotezēšanu, tostarp endoprotezēšanu steidzamības kārtā, kuras nepieciešamību pacientam apstiprinājis ārstniecības iestādē izveidots lielo locītavu problēmu ārstu konsilijs, iekļauti visi endoprotezēšanai nepieciešamie materiāli, tostarp endoprotēze.

Sagatavotie noteikumi arī paplašina diagnožu klāstu psihiatrijas pacientiem, kuri var saņemt psihiatrisko aprūpi mājās. Vienlaicīgi, realizējot pakalpojumu sniedzēju strukturālās reformas, šie nosacījumi ir paredzēti ar mērķi samazināt slimnieku skaitu psihiatriskā profila stacionāros.

Svarīgākais