PRAKTISKI PADOMI: Vienkārši paņēmieni stresa pārvarēšanai

© publicitātes

Beidz stresot. Nomierinies. Ko tu tāds kā uzvilkts? Kad šīs frāzes no kolēģu un ģimenes locekļu mutes atskan arvien biežāk, jāsāk domāt, ka acīmredzot ikdienas spriedze tiešām ir par lielu.

Spriedelēšana par to, ka nepieciešams mainīt apstākļus vai mainīt attieksmi, bieži ir neauglīga, jo sevišķi, ja acumirklī nav iespējams ne viens, ne otrs. Ja situācija ir stipri samilzusi, tad agri vai vēlu nāksies spert šos soļus – pašam vai ar psihologa un ārsta palīdzību. Cilvēks, kuru tobrīd pārņēmusi spriedze, visdrīzāk nebūs sajūsmā arī par draugu ieteikumu meditēt vai veikt akupresūru. Kaut gan šīs tehnikas daudziem palīdzējušas, tās prasa sistemātisku darbu un zināmas iemaņas, bet gribētos kaut ko vienkāršu, tādu, ko var īstenot šodien un rīt. Reizēm pietiek ar dažām pilnīgi ikdienišķām darbībām, lai atgūtu sirdsmieru un sakārtotu domas.

Pasmaržot kaut ko jauku

Zinātnieku attieksme pret smaržu terapiju nav vienota, daži to atzīst, citi uzskata par nepierādītu niekošanos, taču cilvēki no savas pieredzes zina, ka ir smaržas, kas iedarbojas uzmundrinoši vai nomierinoši, palīdz koncentrēties vai liek pasmaidīt. Grāmatās par aromterapiju, piemēram, sacīts, ka lavandas smarža ir nomierinoša, bet apelsīnu smarža uzmundrina un vairo optimismu. Bet, cīnoties ar stresu, jāņem vērā asociācijas, kādas katra smarža izraisa konkrētam cilvēkam. Bieži vien labvēlīgi iedarbojas aromāti, kas saistās ar dabu – jūras sāļais gaiss, pļavas ziedi, dārza rozes, lietus, kritušas lapas. Vārdu sakot, kaut kas tāds, kas liek uz mirkli novērst domas no stresa faktoriem un atsaukt atmiņā dabas harmoniju. Novērots arī, ka uz dažiem labvēlīgi iedarbojas mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļu aromāts, kas viņiem asociējas ar tīrību un kārtību.

Labo lietu saraksts

Jūtot, ka spriedze krājas un notiekošais šķiet arvien sliktāks un sliktāks, ieteicams pievērsties visam labajam un skaistajam, kas ir tepat apkārt un kas jebkad dzīvē ir noticis. Domās, datorā vai uz papīra lapas var sastādīt sarakstu ar lietām, kas iepriecina un patīk, par kurām jūtamies pateicīgi liktenim un citiem cilvēkiem. Kad stress atkal ir klāt, var pievērsties šim sarakstam un to papildināt.

Vecā labā dziļā elpošana

«Elpojiet dziļi!» – šis padoms ir ceļojis no paaudzes paaudzē un atceļojis arī līdz mūsdienām. Nav runa par sarežģītām elpošanas tehnikām, kas speciāli jāapgūst, bet vienkārši par dziļu ieelpu caur degunu, tā, lai jūtams, ka gaiss nonāk krūškurvja apakšdaļā un vēderā. Šūnas saņem vairāk skābekļa, un tas palīdz nomierināties. Pietiek ar vienu dziļās elpošanas minūti, lai būtu jūtams rezultāts, turklāt to var darīt jebkur – sēžot apspriedē vai pie stūres sastrēgumā, stāvot rindā utt.

Sasprindzināt un atslābināt muskuļus

Ķermeņa atbrīvošana nereti palīdz nomierināt prātu. Vispirms jārada muskuļiem spriedze, pēc tam tie jāatslābina. Tas jādara ērtā pozā, guļus vai sēdus. Sasprindzina un atbrīvo visas muskuļu grupas, sākot no pieres, kam seko acis, lūpas, plaukstas, apakšdelmi, pleci, mugura, vēders, gurni, augšstilbi, pēdas, kāju pirkstgali. Ja kāds muskulis joprojām ir sasprindzis, to visu atkārto trīs vai četras reizes. Šī metode radīta pagājušā gadsimta 30. gados un joprojām nav aizmirsta.

Sakārtot atvilktni

Lai gan visu laiku atliktā revīzija rakstāmgaldā šķiet pēdējais, ar ko gribētos nodarboties, kad jūties sastresojies, lietpratēji saka: iztīrot atvilktni, iztīrīsies ar prāts, darba procesā domas novērsīsies no stresa faktoriem un, sakārtojot vidi, sakārtosies emocijas, kurās valda tāds pats jūklis kā rakstāmgaldā. Var izvēlēties visnekārtīgāko no sava rakstāmgalda atvilktnēm, kurā juku jukām samests viss, kas traucē, un iedibināt tur kārtību: izsviest nevajadzīgās lietas, izslaucīt putekļus un noteiktā secībā salikt atpakaļ visu, kas noderīgs. Tikpat labi der arī virtuves skapja, kumodes vai spoguļskapīša atvilktne.

Celties mazliet agrāk

Arī šis padoms pirmajā mirklī šķiet dīvains: visi taču ir dzirdējuši, ka spēju pretoties stresam veicina kārtīga izgulēšanās, bet te tiek piedāvāts celties agrāk, tātad atņemt kādu laika sprīdi miegam. Tomēr, no rīta izkāpjot no gultas 15–20 minūtes agrāk nekā parasti, cilvēkam ir vairāk laika, lai sagatavotos darbdienai un mierīgi pārdomātu savus plānus. Šīs minūtes var nedalīti veltīt sev pirms kārtējās stresa pilnās dienas. Arī pēc rīta kafijas izdzeršanas organismam, izrādās, ir vajadzīgas 20 minūtes, lai sāktu just tās uzmundrinošo iedarbību. Cilvēki, kuri seko šim padomam, secina, ka jūtas labāk nekā tad, kad gulēja nedaudz ilgāk un skrēja uz darbu pa kaklu pa galvu.

Izdziedāt stresu laukā

Liku bēdu zem akmeņa, pāri gāju dziedādama – sena, jau tautas dainās ietverta gudrība, kas praktiski izmantojama arī mūsdienās. Zinātniekiem šis jautājums vēl jāpēta, bet ir iegūti dati, ka dziedāšana spējot samazināt stresa hormona kortizola līmeni asinīs un normalizēt asinsspiedienu. Nemaz jau nerunājot par to, ka ikvienam no mums ir dziesmas, kas raisa pozitīvas emocijas un jaukas atmiņas. Var dziedāt korī vai ģimenes lokā, bet, ja tas galīgi nepadodas un negribas, lai citi dzird, var aprobežoties ar dziedāšanu dušā, doties izdziedāt savu stresu jūras krastā vai kādā meža nostūrī.

Izvēlēties pareizo vaļasprieku

Ja darbā un sadzīvē netrūkst spriedzes un ir grūti atvairīt uzmācīgās domas, kas saistītas ar stresa faktoriem un visu, kas ar tiem saistīts, ieteicams izvēlēties vaļasprieku, kas patīk un kas prasa uzmanību un koncentrēšanos vai vienkārši rada krasi atšķirīgas izjūtas. Tie var būt rokdarbi, amatiermāksla, dārzkopība, dažādu kolekciju veidošana, krustvārdu mīklu risināšana vai sastādīšana un daudz kas cits. Starp citu, viens otrs pieaudzis cilvēks spēj nomierināties un atvairīt stresa pilnās domas, paklusām pildot uzdevumus bērnu un mazbērnu krāsojamajās grāmatās. Tie ir ļoti vienkārši, tomēr nākas koncentrēties, lai katru laukumiņu izkrāsotu norādītajā krāsā, nepārkrāsotu pāri malām un neko nesajauktu.

Skatīties mīļus video

Amizanti video par bērniņiem un zvēriņiem – kāpēc gan ne, ja tie patīk, aizkustina un iepriecina? Daudzās ģimenēs regulāri tiek filmēti pašu mazuļi un četrkājainie draugi, bet, ja tādu video nav, tos bez pūlēm var atrast internetā. Pēc spriedzes pilnas dienas šādas ainas aktivizē tos smadzeņu apgabalus, kas rada mieru, mazina nervozitāti un palīdz aizgaiņāt dienā uzkrājušos spriedzi.

Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais