Pensijas šogad indeksētas netiks

Šodien stājas spēkā grozījumi likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", kā arī likumā "Par valsts pensijām", kas nosaka, ka šogad netiks indeksētas pensijas un atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu.

Tas nozīmē, ka ne valsts pensijas, ne atlīdzības par darbspēju zaudējumu un par apgādnieka zaudējumu 2010.gadā netiks pārskatītas, bet tiks "iesaldētas".

Labklājības ministrija (LM) skaidro, ka saskaņā ar Valsts kases pārskatiem 2009.gada deviņos mēnešos valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumi bija 1088,9 miljoni latu, savukārt valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumi 2009.gada deviņos mēnešos bija 962,4 miljoni latu, kā dēļ deficīts bija 126,5 miljoni latu un atlikums samazinājies līdz 824,4 miljoniem latu.

Turklāt saskaņā ar Finanšu ministrijas galveno makroekonomisko rādītāju prognozēm patēriņa cenas 2010.gadā pret 2009.gadu samazināsies par 3,5%. Tas nozīmē, ka norma, kas paredz 2010.gadā "iesaldēt" pensiju indeksāciju, neatstās ietekmi uz valsts pensiju saņēmēju materiālo nodrošinājumu, kā arī uz atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmēju materiālo nodrošinājumu, uzskata LM.

Latvijā

Aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku iekšienē, ārpus komunikācijas, ir daudz lietu, kuras vajag mainīt un būs jāmaina, komentējot secinājumus pēc Krievijas drona nokrišanas Latvijas teritorijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Svarīgākais