Tiesnešiem samazina algu

Šodien stājas spēkā pērn 1.decembrī Saeimā pieņemtie grozījumi likumā "Par tiesu varu", kas paredzot tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu darba samaksu 73% apmērā no likuma pārejas noteikumos aprēķinātās darba samaksas. Likums arī noteic, ka tiesnešu darba samaksa nepārsniedz Ministru prezidenta atalgojumu.

Vienlaikus grozījumi likumā nosaka, ka joprojām netiek turpināta zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu likumā noteiktā atalgojuma ieviešanas reforma.

Tā kā zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu mēneša amatalga ir atšķirīga no tiesneša darba samaksas, maināma zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu atalgojuma aprēķināšanas kārtība, palielinot piemērojamo koeficientu zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu darba samaksas noteikšanai.

Likuma pārejas noteikumu 7.punkts noteic, ka tiesnešu mēneša amatalgu 2007., 2008., 2009. un 2010.gadā aprēķina, ņemot vērā strādājošo 2005.gada vidējo mēneša bruto darba samaksu, koeficientu 4,5 saglabājot nemainīgu. Savukārt saskaņā ar pārejas noteikumu 20.punktu zemesgrāmatu nodaļu tiesneša mēneša amatalgu 2010.gadā nosaka, ņemot vērā strādājošo 2006.gada vidējo mēneša bruto darba samaksu, piemērojot koeficientu 2,5.

Atbilstoši pārejas noteikumu 20.punktam ar likumu noteikto atlīdzību (mēneša amatalgu, prēmijas u.c.) 2009.gadā nosaka atbilstoši likumam "Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā". No dienas, kad stājas spēkā 2009.gada jūnijā pieņemtie grozījumi likumā "Par valsts budžetu 2009.gadam", līdz 2010.gada 31.decembrim tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu atlīdzību nosaka 85% apmērā no darba samaksas, kas noteikta saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" pārejas noteikumu 7. un 17.punktu.

Tiesas darbinieka atlīdzību nosaka atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam.

Likuma "Par tiesu varu" 125.pants noteic vairākas tiesneša sociālās garantijas, piemēram, tiesības uz atvaļinājuma pabalstu, pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa nāvi vai smagu nelaimes gadījumu, pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā, kā arī pabalstu sakarā ar atbrīvošanu no amata tiesnešu skaita samazināšanas gadījumā. Tāpat likuma "Par tiesu varu" 125.panta sestā daļa noteic valsts pienākumu apdrošināt tiesneša dzīvību un veselību.

Tā kā 2010. gadā plānotie valsts budžeta līdzekļi tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu atalgojuma fondā tiek papildus samazināti, grozījumi nosaka, ka saskaņā ar šo likumu noteiktās prēmijas, pabalstus, kompensācijas un apdrošināšanu 2010. un 2011.gadā nosaka atbilstoši likumam "Par vienotu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības sistēmu".

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons, izvērtējot Latvijas Televīzijā "(LTV) 5.septembrī pārraidīto raidījumu "Lībieši. Tad un tagad", atzinis daļējus redakcionālo vadlīniju principu pārkāpumus, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais