RUDENS RECEPTES: Dažādās tomātu zupas

© Leonīds Gusevs

Zupas mēdz būt ne tikai karstas un ar kūpošu cūkgaļas šķēli, bet arī aukstas, pasniegtas ar jūras veltēm. Turklāt - tomāti lieliski noder gan karstai, gan aukstai variācijai par zupām.

Tomātu aukstā zupa ar garnelēm

SASTĀVDAĻAS:

1,5 kg mīkstu tomātu

350 g tīrītu tīģergarneļu

2 sarkanas paprikas

3 ķiploka daivas

150 g baltmaizes grauzdiņu

kaltēts oregano

svaiga bazilika saišķītis

1 ēdamkarote olīveļļas

PAGATAVOŠANA:

1. Tomātus karstā ūdenī noblanšē, pārlej ar aukstu ūdeni un novelk miziņu.

2. 200 grādu temperatūrā cepeškrāsnī izcep papriku, novelk tai miziņu.

3. Tomātus, papriku, daļu no bazilika un sasmalcinātu ķiploku sablendē. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un uz kādu laiku noliek ledusskapī.

4. Sagatavo baltmaizes grauzdiņus: stienīšos sagrieztu apgrauzdē, tad atdzesē. Tīrītas tīģergarneles sajauc ar oregano, sasmalcinātu atlikušo baziliku, saberztiem ķiplokiem, sāli un pipariem.

5. Viegli apgrozot, garneles dažas minūtes sakarsētā eļļā apcep.

6. Aukstu zupu pasniedz ar garnelēm, svaiga bazilika lapiņām un grauzdiņiem.

Veģetārā tomātu biezzupa

 

NEPIECIEŠAMS:

1 kg gatavu tomātu

3 vidēja lieluma kartupeļi

2 burkāni

sīpols

ķiploka daiviņa

zaļumi, čili – pēc vēlēšanās

 

PAGATAVOŠANA:

  1. Nomizotus kartupeļus sagriež stienīšos. Stienīšos sagriež arī burkānus. Abus liek katliņā vārīties.
  2. Sasmalcina sīpolu. Kamēr kartupeļi un burkāni vārās, apcep sīpolu.
  3. Tomātus noblanšē, nomizo un sagriež gabaliņos. Pielej krūzi ūdens, liek vārīties un pievieno apceptos sīpolus. Lai zupa būtu pikantāka, var pievienot nedaudz malta čili.
  4. Pēc garšas pievieno sāli un vāra, līdz tomāti mīksti. Sablendē un masai pievieno novārītos kartupeļu un burkānu stienīšus. Pāris minūtes pavāra. Zupa gatava. Ja vēlas, to vēlreiz var sablendēt, izberzt caur sietiņu vai atstāt, kā ir.
  5. Pasniedz ar grauzdētām sēkliņām un grauzdiņiem.