Aicina izvērtēt Latvijas valdības vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem atbilstību Satversmei

Latvijas Jaunatnes partijas valdes priekšsēdētājs Jānis Kuzins Satversmes tiesā (ST) iesniedzis konstitucionālo sūdzību, kurā aicina izvērtēt Latvijas valdības vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem atbilstību Satversmei.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Kuzins, starptautiskajiem līgumiem par naudas aizdevumu Latvijai bija jābūt izskatītiem Saeimā un tiem nekādā gadījumā nebija jābūt slepeniem.

Sūdzību Kuzins iesniedzis, ņemot vērā ST spriedumu pensiju lietā, kur tiesa norādīja, ka valdībai nebija Saeimas mandāta vienoties ar Starptautisko valūtas fondu, Pasaules banku un Eiropas Komisiju.

Kuzins uzskata, ka valdības vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem ir antikonstitucionālas un neatbilst Satversmes 1., 2., 64., 66, 68. un 105. pantam.

Kā ziņots, ST 21.decembrī pieņēma spriedumu lietā par pensiju samazināšanu, ar kuru tā atzina likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" 2.panta 1.daļu un 3.panta 1.daļu par neatbilstošu Satversmes 1. un 109.pantam un spēkā neesošu no pieņemšanas brīža.

Līdz ar to ST pilnībā apmierināja pensionāru prasības un atzina par neatbilstošu pamatlikumam pensiju samazinājumu par 70% strādājošajiem pensionāriem un pensiju samazinājumu par 10% nestrādājošajiem pensionāriem.

Latvijā

Pirmdien tīmeklī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka (“Progresīvie”) publicēja savu tvītu: “Šodien paiet gads kopš dienas, kas satricināja pasauli, kad Hamas realizētais terorisms atņēma dzīvības tik daudziem nevainīgiem cilvēkiem Izraēlā un daudzi tika saņemti par ķīlniekiem. Terorisms ir noziegums, nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšana ir noziegums, ķīlnieku sagrābšana ir noziegums. Šodien pieminam 7. oktobra nevainīgos upurus!”

Svarīgākais