Šajās vēlēšanās politiķi par demogrāfiju nedomā

© F64

Atšķirībā no citiem Saeimas vēlēšanu gadiem un priekšvēlēšanu programmām šogad politiķu uzmanība tieši demogrāfijas un ģimeņu atbalsta jautājumiem ir niecīga.

Izpētot partiju programmas (gan 4000 zīmju, gan garākās), nākas secināt, ka atbalsts demogrāfijai, ģimenēm ar bērniem nav topa jautājums, to šogad aizstājušas rūpes par valsts drošību un veselību. Ja vien neņem vērā, ka rūpes par Latvijas ģimenēm ir iekļautas solījumos par tautsaimniecības attīstību, nodokļu samazinājumu, atbalstu izglītībai un kultūrai, darba vietu radīšanai un līdzīgi, tad var uzskatīt, ka ģimeņu atbalsta politika ir izstrādāta vai par to vismaz padomājis tikai retais politiskais spēks.

Trīs bērnu politika

Plašākais piedāvājums ir Nacionālajai apvienībai (NA), kas ir izskaidrojams arī ar tās līdzšinējo darbību Saeimā, kā arī sociāldemokrātiskajai partijai Saskaņa, kurai papildus īsajai programmai ir vērā ņemama garā programma ar sadaļu tieši demogrāfijas un ģimenes politikā, kur vismaz skaidri var izlasīt partijas uzstādījumus.

NA sola izveidot vienotu tautas veselības un labklājības politiku, kur kā atbalsts ģimenēm ir minēts palielināts bērna kopšanas pabalsts līdz bērna divu gadu vecumam, palielināti atvieglojumi par katru apgādājamo bērnu, īpaša «trešā bērna» politika, brīvpusdienas un paplašināta pirmā mājokļa programma.

Savukārt Saskaņa apsola izveidot ilgtermiņa programmu demogrāfiskās situācijas uzlabošanai un sociāli atbildīgas ģimenes politikas īstenošanai. Tāpat tā iestājas par to, lai par katru bērnu ģimenē tiktu noteiktas gan nekustamā īpašuma, gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa atlaides. Ir arī tādi piedāvājumi kā ieviest bezbērnu nodokli un sievietēm par katru bērnu samazināt pensijas vecumu. Saskaņa uzskata, ka ģimenes valsts pabalstam jābūt progresīvam, tas ir, par katru bērnu lielākam, un par trešo un nākamajiem bērniem tam jābūt ievērojami lielākam. Jāatgādina, ka pašlaik šis pabalsts ir 11 eiro un, kā kopš krīzes samazināta, tā nav atjaunota pabalsta apmēra noteikšana atkarībā no bērnu skaita ģimenē.

Pavisam īsi

Zaļo un zemnieku savienība īsi piesaka vēlmi uzlabot sociālo pabalstu sistēmu un rūpes par ģimenēm ar bērniem. Arī Jaunā konservatīvā partija izrāda vēlmi iedzīvināt sociāli atbildīgas politikas principu, mazinot nevienlīdzību. Savukārt No sirds Latvijai apņemas izstrādāt Ģimenes likumu un sabalansēt sociālo un finanšu atbalstu līdz bērna pilngadībai. Partija Izaugsme arī vēlētos palielināt valsts atbalstu bērniem un sekmēt jauno vecāku iekļaušanu darba tirgū. Partija Brīvība paziņo, ka «ģimene ir tikums» un bērniem jau skolā jāmāca atbildība. Savukārt Vienotība sola paplašināt atbalsta pasākumus ģimenēm, arī palielināt nodokļu atvieglojumus par apgādājamiem un ieviest atlaižu sistēmu starppilsētu transportā daudzbērnu ģimenēm.

Uzsver tradicionālo ģimeni

Vairākas partijas – arī atšķirībā no iepriekšējiem gadiem – uzsver, ka atbalsta tradicionālu ģimeni: valsts aizsargā tradicionālu ģimeni (partija Suverenitāte), ģimene – laulība starp vīrieti un sievieti – ir valsts prioritāte un pamatvērtība (Latvijas reģionu apvienība), «iestājamies par ģimenes tās tradicionālajā izpratnē aizstāvību» (Latvijas Krievu savienība).

***

Kā ģimenes vērtē savu pašreizējo materiālo stāvokli?

Nav atbildes 1%

Labs 10%

Slikts 38%

Viduvējs 51%

Domā, ka pēc gada ģimenes materiālais stāvoklis būs pasliktinājies 20%

*

Avots: DNB Latvijas barometrs

Svarīgākais