Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Darbu sāks 12.Saeimas vēlēšanu iecirkņi

© F64

Šodien plkst.17 darbu sāks 12.Saeimas vēlēšanu iecirkņi, informē Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Līdz vēlēšanu dienai lielākajā daļā iecirkņu nobalsot nevarēs, bet tajos jāpiesaka balsošana atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nobalsot vēlēšanu iecirknī, kā arī šajā laikā iecirkņos varēs iepazīties ar deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību.

Pirms vēlēšanu dienas iecirkņi Latvijā šodien un trešdien būs atvērti no plkst.17 līdz 20, otrdien - no plkst.8 līdz 11, ceturtdien - no plkst.9 līdz 12, un piektdien - no plkst.10 līdz 16.

Trešdien, ceturtdien un piektdien atsevišķos vēlēšanu iecirkņos būs iespējams nodot balsi glabāšanā. Balsis glabāšanā varēs nodot 61 no 953 Latvijas vēlēšanu iecirkņiem, tāpēc šo iespēju vēlētāji aicināti izmantot, ja vēlēšanu laikā dosies izbraukumā uz ārzemēm vai nevarēs ierasties vēlēšanu iecirknī darba dēļ. Savukārt vēlēšanu dienā, 4.oktobrī, būs iespējams nobalsot no plkst.7 līdz plkst.20 jebkurā tuvākajā iecirknī, lai arī kur vēlētājs atrastos.

CVK atgādina, ka balsošanas dokuments Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņa pase, kurā izdarāma atzīme - spiedogs - par dalību vēlēšanās. Savukārt vēlētājiem, kuriem nav derīgas pases, bet ir tikai personas apliecība jeb eID karte, lai piedalītos vēlēšanās, līdz 3.oktobrim jāizņem vēlētāja apliecība. Vēlētāja apliecību var saņemt bez maksas tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kurā izsniegta vēlētāja personas apliecība.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Latvijā notiek reizi četros gados - oktobra pirmajā sestdienā. Šā gada 4.oktobrī notiks 12.Saeimas vēlēšanas, kurās vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 20.00.

Saeimas vēlēšanās var balsot jebkurā vēlētāja atrašanās vietai tuvākajā iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Pavisam 12.Saeimas vēlēšanām ir izveidoti 1052 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 953 vēlēšanu iecirkņi atrodas Latvijā, bet 99 - ārvalstīs.

Parlamenta vēlēšanas Latvijā norisinās piecos vēlēšanu apgabalos – Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē. Rīgas vēlēšanu apgabalam pieskaitāmas arī vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs nodotās balsis.

Parlamenta vēlēšanās Latvijā ievēlami 100 Saeimas deputāti. 12.Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā ir 32 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 26, Latgales vēlēšanu apgabalā – 15, Zemgales vēlēšanu apgabalā – 14 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 13 deputātu vietas. Savukārt pieteikto deputātu kandidātu skaits kandidātu sarakstos drīkst par trim pārsniegt apgabalā ievēlamo deputātu skaitu.

12.Saeimas vēlēšanām ir reģistrēti 13 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti, kuros kopā pieteikti 1156 deputātu kandidāti. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 12.Saeimas vēlēšanām notika no 2014.gada 16.jūlija līdz 5.augustam.