Skolēnus māca iemīlēt zinātni

© f64

"Mēs esam zinātnieku nakts veterāni, apmeklējam to jau septīto gadu. Es vienkārši vēlos, lai bērni ierauga zinātnē arī izklaidi un ieinteresējas par to jau agrā vecumā,” pauž fizikas skolotāja no Madonas 1. vidusskolas, kura baudīt Zinātnieku nakts priekus uz Rīgu atvedusi 35 skolēnu lielu grupu

Aizvadītās nedēļas nogalē Latvijas lielākajās pilsētās notika ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums, kura tēma šogad bija veltīta kristāliem. Rīgā interesenti pulcējas daudzās augstākajās mācību iestādēs, to skaitā Latvijas Universitātē (LU), Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) un pat Latvijas Nacionālajā biblioteikā. „Mērķauditorija pārsvarā ir skolēni, jo pasākuma ideja ir popularizēt zinātni sabiedrībā un atvērt durvis uz to visiem interesentiem,” Zinātnieku nakts nozīmīgumu uzsver RSU sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Edījs Šauers. Interaktīvo pasākumu daudzveidība bija apsveicama, piemēram, RSU jauniešiem radās iespēja uzzināt cik daudz sāls ir viņu iecīnītajos ēdienos, pašiem iegūt kivi DNS, kā arī urbt un plombēt zobus. RTU piedāvāja aplūkot dažādās interesantas izstādes, bet Nacionālajā bibliotēkā varēja izlasīt pamācības kristālu audzēšanā. Kristers un Niklāvs no Kuldīgas labprāt pastāstīja Neatkarīgajai, par savām Zinātnieku nakts aktivitātēm. „Zinātnieku naktī piedalāmies pirmo reizi, bet mums pagaidām ļoti patīk. RTU bijām interesantā lekcijā, angļu valodā, ar tematiku par nākotnes fiziku. Patiešām šķita saistoši,” atzīst Kristers, kurš nenoliedz iespēju savu nākotni saistīt ar fiziku. Zinātnieku naktij veltītie pasākumi notika arī Nacionālajā botāniskajā dārzā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Daugavpils Universitātē, Ventspils Augstskolā, Rēzeknes Augstskolā, Vidzemes Augstskolā, kā arī Liepājas Universitātē.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais