ESAM PALĪDZĒJUŠI: Aleksandru gaida uz operāciju Vīnē

© f64

Saulainu un priecīgu, bet reizē satraucošu ziņu saņēmusi Aleksandra Korlaša ģimene – Vīnes slimnīca ir noteikusi datumu, kurā Aleksandram plānots veikt sarežģīto operāciju, lai glābtu viņa dzīvību. «Šo ziņu mēs gaidījām ilgi,» Neatkarīgajai atzīst Aleksandra māte Ludmila, un tagad tā ir kā malks svaiga gaisa. Aleksandra veselības stāvoklis ir kritisks, un praktiski visu diennakti viņš pavada pieslēgts skābekļa aparātam.

Trīsdesmit vienu gadu vecajam Aleksandram no Salaspils ir reta, smaga un nāvējoša slimība – pulmonālā arteriālā hipertensija, turklāt ceturtā, pēdējā stadija. Viņš nevar dzīvot bez skābekļa aparāta, nevar iziet uz ielas, tikai retos gadījumos, kad ir nepieciešams doties pie ārsta, brālis ar mammu un sievu viņu nones pa trepēm. Daudzos gadījumos pulmonālās hipertensijas pacientus var glābt ar plaušu transplantāciju (tā, tikai pateicoties ziedojumiem, šogad tika veikta Zanei Lazdiņai) vai – ja iespējams – plaušu endarterektomiju. Šī ir viena no sarežģītākajām operācijām pasaulē, kuras laikā tiek apturēta asinsrite organismā. Lai to panāktu, pacienta ķermeņa temperatūra uz vairākām stundām tiek pazemināta līdz 18 grādiem, pilnībā apstādinot asinsriti uz vismaz 40 minūtēm. Operācijas laikā no plaušu artērijām vaļējā ceļā tiek izņemti trombi. Aleksandram šādu operāciju var veikt. To apstiprināja Vīnes slimnīcas mediķi, kuri izvērtēja Aleksandra veselības stāvokli. Aleksandra māte Ludmila iesniedza lūgumu apmaksāt dēla operāciju Nacionālajam veselības dienestam (NVD) un pēc vairāku mēnešu gaidīšanas šajā vasarā saņēma NVD atbildi, ka valsts var izsniegt viņam veidlapu, kas dod atļauju saņemt valsts apmaksātu operāciju citā ES valstī, kur to var veikt. Nevarot sagaidīt NVD atbildi, ģimene vērsās pie sabiedrības ar lūgumu ziedot naudu Aleksandra operācijai – jebkurā gadījumā – arī ja valsts sedz operācijas izmaksas – ir nepieciešami līdzekļi, lai nokļūtu Vīnē.

«Ar Aleksandra ārstējošā ārsta kardiologa Andra Skrides starpniecību saņēmām ziņu, ka 28. oktobrī mums jābūt Vīnē un jau 29. oktobrī būs operācija,» Neatkarīgajai priecīgi saka Aleksandra mamma Ludmila Korlaša. Organizācija labdaris.lv, ar kuras starpniecību tika vākti ziedojumi, pašlaik kārto lidmašīnas biļetes. Ar Aleksandru brauks kopā gan mamma, gan jaunākais brālis, jo, kā atzina Ludmila, turpceļā ir nepieciešama palīdzība – Aleksandrs pats nevar pastaigāt, turklāt līdzi vēl jāņem skābekļa balons un akumulatori. Uz lidostu par saziedotajiem līdzekļiem viņam būs noorganizēta ātrā palīdzība, lai nodrošinātu skābekli. «Mūsu aparāts iztur četras stundas, tas būs lidojumam,» nelielas, bet dzīvībai svarīgas nianses skaidro Ludmila. «Protams, tā ir labākā ziņa, ko es esmu saņēmusi, tik ilgi gaidījām. Gaidīšana ir mokoša. Tikai tagad sākas satraukums. Aleksandrs ir ļoti uztraucies – operācija ir nopietna, bet mums nav citas izvēles.»

Daudzi uzdeva jautājumu, kāpēc šādu operāciju nevar veikt Latvijā, ja ir zināms, ka trim pacientiem tādas ir veiktas. Aleksandra gadījums ir sarežģītāks un veselības stāvoklis nopietnāks, tāpēc Latvijā šādu operāciju veikt nevar, arī ārvalstu kolēģi, kuri operēja iepriekšējos pacientus Latvijā, atzina, ka viņi šo operāciju neuzņemsies. Savukārt Vīnes klīnikā ir liela pieredze gan šādas operācijas, gan plaušu transplantāciju veikšanā. Pagaidām gan vēl nav saņemta oficiāla NVD izziņa par operācijas apmaksu, taču ģimene cer, ka viss nokārtosies, ja jau bijusi pozitīva atbilde. «Aleksandram 8. novembrī ir dzimšanas diena, veiksmīga operācija viņam būtu lielākā dāvana 32 gadu jubilejā,» saka Ludmila.