Ilgi gaidītais un neticamais: tomēr ieviesīs nolikto atslēgu principu; bankas iebilst

© f64

Saeima šodien, vērtējot priekšlikumus grozījumiem Maksātnespējas likumā, tomēr atbalstīja ieceri ieviest tā saukto nolikto atslēgu principu attiecībā uz vienīgo parādnieka mājokli.

Šīs izmaiņas būs piemērojamas fizisko personu maksātnespējas procesā tikai attiecībā uz tām saistībām, kas uzņemtas pēc 2015.gada 1.janvāra.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, iepriekš izskatot šo likumprojektu, vienojās izslēgt no tā iepriekš atbalstīto priekšlikumu, kas paredzēja ieviest tā saukto nolikto atslēgu principu mantai, kas kalpojusi kā nodrošinājums.

Tomēr Saeima šodien pieņēma citādu lēmumu un atbalstīja ierosinājumu ieviest nolikto atslēgu principu, kas gan būs attiecināms tikai uz tiem gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots parādnieka mājoklis.

Tas nozīmē, ka, pārdodot mantu, kas kalpojusi kā nodrošinājums, atlikušās parādnieka saistības līdz ar izsoles akta apstiprināšanu tiks dzēstas.

Grozījumus Maksātnespēja likumā Saeima šodien pieņēma galīgajā lasījumā.

Tiesa, Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) jau ir aicinājusi Valsts prezidentu neizsludināt un atgriezt Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Maksātnespējas likumā.

LKA izsaka dziļu nožēlu par Saeimas atbalstītajiem grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas no 2015.gada 1.janvāra turpmāk izsniedzamajiem kredītiem Latvijā ievieš tā saucamo "nolikto atslēgu principu", būtiski saīsina fizisko personu saistību dzēšanas termiņus maksātnespējas procesā un veicina vispārēju saistību nepildīšanas kultūras izplatību.

Pēc šo grozījumu akceptēšanas faktiski zaudē nozīmi arī plānotā valsts atbalsta programma ģimenēm mājokļa iegādei. "Apbrīnojami slikts parlamenta deputātu lēmums mūsu ģimenēm, īpaši jaunajām ģimenēm," vērtē LKA prezidents Mārtiņš Bičevskis.

LKA jau iepriekš tika brīdinājusi, ka grozījumi maksātnespējas likumā, būtiski atvieglojot fizisko personu maksātnespēju, padarīs nepieejamus hipotekāros aizdevumus lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju, ģimenēm nebūs iespējams uzlabot savus mājokļa apstākļus - lai segtu likuma radītos riskus, bankām būs jāapsver iespēja palielināt kredīta pirmo iemaksu pat virs 40%, un var pieaugt arī aizdevuma procentu likme.

Kreditēšanas strauja samazināšanās negatīvi ietekmēs arī citas nozares, būtiski - tādu darbaspēka ietilpīgu nozari kā būvniecība. Īpaši apdraudēta būs hipotekāro kredītu izsniegšana Latvijas reģionos, kur ir mazaktīvāks nekustamā īpašuma tirgus, un cietēji būs reģionu iedzīvotāji, kam būs ierobežotas iespējas uzlabot savus dzīves apstākļus. Tāpat kopumā cietīs Latvijas biznesa vides vērtējums, investīciju piesaiste un ekonomiskā attīstība, norāda LKA.

Arī Saeimas kuluāros gan tiek norādīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš varētu nodot šo likumprojektu otrreizējais caurlūkošanai Saeimā, ņemot vērā banku sektora un arī maksātnespējas administratoru iebildumus. Tāpat atsevišķi politiķi neoficiāli pieļauj, ka nolikto atslēgu princips tika atbalstīts arī tāpēc, lai šis likumprojekts tiktu nodots Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. Tomēr gadījumā, ja prezidents šo likumprojektu atdos otrreizējai izskatīšanai Saeimā, varēs labot tikai tās normas, pret kurām viņam būs iebildumi.

Tieslietu ministrs, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš gan noliedza, ka nacionālā apvienība būtu atbalstījusi šo priekšlikumu ar mērķi, lai likumprojekts tiktu nodots atpakaļ Saeimā. Viņš arī uzsvēra, ka nav juridisku iemelsu, lai to darītu. Viņš arī piebilda, ka nacionālās apvienības frakcijai nebija konkrēta lēmuma par šo balsojumu un deputāti varēja izvēlēties, kuru no priekšlikumiem atbalstīt.

Iepriekš Tautsaimniecības komisija Maksātnespējas likuma grozījumus jau izvērtēja un virzīja izskatīšanai Saeimas sēdē galīgajā lasījumā, tomēr pēc banku sektora iebildumiem likumprojektam tika pagarināts priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Pēc tam komisija vienojās izslēgt otrajā lasījumā atbalstīto priekšlikumu par nolikto atslēgu principu. Tomēr šodien negaidīti deputātu vairākums atbalstīja ieceri saglabāt likumā šo principu.

Par šo priekšlikumu šodien bija plašas debates, un rezultātā deputāti atbalstīja Bērziņa priekšlikumu ieviest nolikto atslēgu principu attiecībā uz parādnieka mājokli.

Vērtējot šodien atbalstīto likuma redakciju, atsevišķiem politiķiem ir dažādas interpretācijas par to, vai nolikto atslēgu princips attieksies tieši uz vienīgo mājokli vai parādniekam varētu būt arī vairāki mājokļi, kuriem varētu piemērot šo principu.

Latvijā

Tuvākajā diennaktī debesis virs Latvijas būs diezgan skaidras un naktī austrumu rajonos gaiss var atdzist līdz -4 grādiem, bet sestdien dienā atkal būs mēreni silts, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Svarīgākais