"Swedbank" nepiedalīsies valsts programmā ģimenēm mājokļa iegādei

© scanpix

Lielākā Latvijas mājokļa kredītu izsniedzēja "Swedbank" apturējusi līguma slēgšanu par iesaistīšanos valsts garantiju programmā ģimenēm mājokļa iegādei, informē banka.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas, komercbanku ieskatā, būtiski samazinās ģimeņu iespējas iegādāties jaunu mājokli.

"Pavisam nesen valdība izstrādāja īpašu atbalsta programmu, kas ģimenēm palīdzētu saņemt aizdevumu, kaut arī nav izdevies sakrāt visu pirmajai iemaksai nepieciešamo summu. Šodien pieņemtais likums piespiedīs aizdevējus palielināt gan pirmās iemaksas summu, gan paaugstināt aizņēmēja ienākumu kritērijus, kas šo atbalsta programmu padara bezjēdzīgu. Sanāk, ka likumdevējs ar vienu roku cenšas veicināt kredītu pieejamību, bet ar otru to būtiski bremzē," norāda "Swedbank" Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs Ainars Balcers.

Ar visiem gandrīz 200 klientiem, kuri "Swedbank" internetbankā bija reģistrējuši interesi par iespēju saņemt aizdevumu mājokļa iegādei ar valsts atbalstu, bankas darbinieki sazināsies tuvākajā laikā individuāli, lai pārrunātu iespējas saņemt aizdevumu bez iesaistīšanās valsts programmā.

Jau ziņots, ka pretēji Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lemtajam Saeima šodien tomēr atbalstīja ieceri ieviest tā saukto nolikto atslēgu principu attiecībā uz vienīgo parādnieka mājokli. Šīs Maksātnespējas likumā noteiktās izmaiņas būs piemērojamas fizisko personu maksātnespējas procesā tikai attiecībā uz tām saistībām, kas uzņemtas pēc 2015.gada 1.janvāra. Tas nozīmē, ka, pārdodot mantu, kas kalpojusi kā nodrošinājums, atlikušās parādnieka saistības līdz ar izsoles akta apstiprināšanu tiks dzēstas.

Grozījumus Maksātnespēja likumā Saeima pieņēma galīgajā lasījumā.

Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) jau paziņojusi, ka aicinās Valsts prezidentu grozījumus neizsludināt un atgriezt Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. LKA norāda, ka grozījumi būtiski apgrūtinās hipotekāro aizdevumu izsniegšanu, bremzējot tautsaimniecības attīstību un ģimeņu dzīves apstākļu uzlabošanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.