Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Straujuma taisa lielas acis: Dombrovskis uz Gruziju braucis atvaļinājumā

© f64

Skandāls, kas raisās ap bakas Citadele pārdošanu, paver arvien jaunus, nepatīkamus aspektus, kas atklāj gan valdošās partijas tradīciju "vajadzīgo lietu bīdīšanā", gan valdības līderu absolūtu nespēju uzņemties atbildību savu vēlētāju priekšā.

Kā zināms, 1. augustā kopā ar Vienotības politiķi Dzintaru Zaķi, ekspremjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) un zaļzemnieku Raimondu Vējoni uz Gruziju devās atpūsties arī cilvēki, kas bijuši tieši iesaistīti bankas Citadele pārdošanā. Uz Gruziju devās arī ASV finanšu fonda Ripplewood Holdings oficiālais pārstāvis Latvijā, finanšu konsultāciju firmas Callidus Capital līdzīpašnieks Valdis Siksnis. Kā vēsta lailkraksts Diena, tad tikai divas dienas pirms raibās kompānijas kopīgās izlidošanas uz Gruziju - 29. jūlijā - Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdība lielā slepenībā aiz slēgtām durvīm bija izlēmusi piešķirt ekskluzīvu statusu vienam no diviem reālākajiem Citadeles pircējiem - tieši Sikšņa pārstāvētajam Ripplewood. Turkāt, kā zināms, banka tiek pārdota par zemu cenu, radot valstij būtiskus zaudējumus.

Tiesa, tā vietā, lai visas valdības vārdā nokaunētos par lietu bīdīšanu aizkulisēs, premjerministre L. Straujuma šobrīd taisa lielas acis un norāda - viņa nesekojot līdzi savu partijas biedru atpūtas braucieniem. Premjerministre apgalvo, ka V. Dombrovskis esot devies uz Gruziju savā atvaļinājumā un tam neesot nekāda sakara ar valdības pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz bankas pārdošanu.

Vienīgais, ko L. Straujuma var teikt, raksturojot Citadelas bankas pārdošanu, ir tā izdevīgums. "Tas ir ļoti izdevīgs darījums gan valstij, gan bankai un šeit nav jāskatās tikai cena. Vienlīdz svarīgi bija cena, biznesa piedāvājums un reputācija. Ir plānots kļūt par Baltijas lielāko banku tieši mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanā, kas Latvijā šobrīd iztrūkst. Tāpat Latvijai ir ļoti būtski, ka ASV investori ir šeit. Tas ir papildus devums mūsu drošībai un papildus signāls pasaules investoriem, ka šeit ir stabila vieta," ziņu raidījumam 900 sekundes ir uzsvērusi premjerministre.